:: LEX :: ПОРЯДОК ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН ЯК АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВА ОСНОВА МИТНОЇ СПРАВИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПОРЯДОК ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН ЯК АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВА ОСНОВА МИТНОЇ СПРАВИ
 
20.06.2022 11:23
Автор: Лутай Дарина Анатоліївна, студентка, факультет ННІ права та міжнародно-правових відносин, Університет митної справи та фінансів; Білан Софія Андріївна, студентка, факультет ННІ права та міжнародно-правових відносин, Університет митної справи та фінансів
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Міжнародне право. Муніципальне право]

Митна справа разом із митною політикою становлять собою один із найвпливовіших важелів розвитку економіки держави. За допомогою цих двох складових проявляється суверенітет держави, активується роль її внутрішньої економіки, зумовлюється формування міжнародно-правової позиції з вирішення внутрішніх проблем держави. Вдало організоване функціонування митної справи відкриває можливості для переміщення різних товарів через митний кордон України. Однією з фундаментальних адміністративно-правових основ митної справи є переміщення товарів через митний кордон.

Із законодавчого визначення поняття “митна справа” випливає, що головним об’єктом митно-правового регулювання є товар. Хочемо звернути увагу, на те, що товари, які переміщуються через митний кордон будь-якої держави мають різні статуси та наділені специфічними ознаками. З точки зору митного права, ці товари перебувають у власності суб’єкта, є рухомими, та мають митну вартість. Ці та деякі інші ознаки встановлюються спеціалізованим законодавством, зокрема і Митним кодексом України (далі - МК України). Проте, у ньому відсутній перелік товарів, заборонених до переміщення через митний кордон та перелік товарів, дозволених до переміщення, незважаючи на те, що товари є основними об’єктами для переміщення через митний кордон.

Що ж стосується порядку переміщення товарів через митний кордон, Дьоміна С. Ю. стверджує, що дане поняття варто розглядати як «визначені законодавством України митні процедури, яким підлягають товари, що переміщуються через митний кордон України, а також передбачені законодавством України дії юридичних та фізичних осіб з ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України чи транзиту через митну територію України у будь-який передбачений законодавством України спосіб товарів» [1]. Іванченко О. С. у свою чергу, стверджує, що переміщення товарів через митний кордон – це здійснення дій з ввезення на митну територію України, вивезення з митної території товарів та (або) транспортних засобів будь-яким шляхом та транзит товарів через митну територію України [2].   

У МК України відсутнє визначення поняття “переміщення товарів через митний кордон”, що являє собою своєрідну прогалину митного законодавства, адже це породжує низку проблем як практичного, так і теоретичного характеру.

Порядок переміщення через митний кордон товарів становить основу державної митної справи, адже в результаті здійснення цього процесу, суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності наділяються певним колом прав та отримують певні обов’язків. Із цього випливає, що переміщення через митний кордон товарів – правове явище, яке виступає в ролі юридичного факту, що в свою чергу слугує підставою для виникнення, зміни чи припинення митних правовідносин. Відтак, товар, який переміщують через митний кордон, виступає в ролі об’єкта таких правовідносин. 

Пропонуємо транскордонне переміщення як юридичний факт розуміти як сукупність дій, пов’язаних із ввезенням на митну територію України, вивезенням з цієї території або транзитом через територію України товарів будь-яким способом. 

Митний режим посідає одне із ключових місць при переміщенні товарів через митний кордон, бо здійснюється таке переміщення відповідно до заявлених митних режимів. Відповідно до МК України існують 14 видів митних режимів [1]. Слід зазначити, що кожен митний режим – це індивідуальний порядок переміщення товарів зі своїми вимогами, умовами та обмеженнями. 

Не менш важливим компонентом переміщення товарів через митний кордон є митне оформлення – виконання митних формальностей, необхідних для випуску товарів. Метою митного оформлення є забезпечення дотримання встановленого законодавством України порядку переміщення товарів через митний кордон України, а також забезпечення статистичного обліку ввезення на митну територію, вивезення за її межі і транзиту через її територію товарів [1]. 

Ще одним важливим моментом при переміщенні товарів через митний кордон є митний контроль, який визначається як сукупність заходів, що здійснюються з метою забезпечення додержання норм МК України, законів та інших нормативно-правових актів з питань митної справи та міжнародних договорів України, укладених у встановленому законом порядку [3]. Митному контролю підлягають усі товари, які переміщуються через митний кордон України. Здійснюється даний контроль винятково митними органами і передбачає виконання цими органами мінімуму митних формальностей, необхідних для забезпечення додержання законодавства України з питань державної митної справи. 

Проаналізувавши вищезазначене, можемо дійти до наступних висновків. По-перше,  переміщення товарів через митний кордон держави є адміністративно-правовою основою митної справи. Невід’ємними складовими транскордонного переміщення є митні режими, митне оформлення, митний контроль. По-друге, статус фундаментальної митно-правової категорії вимагає фіксації терміну  «переміщення товарів через митний кордон України» в МК України.

Література:

1. Дьоміна С. Ю. До переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України. Митна справа. 2010.  № 2. С. 75-78.

2. Іванченко О. С. Поняття переміщення товарів через митний кордон України. Митна справа. 2007. № 2. С. 59-64.

3. Митний кодекс України від 13.03.2012 р. № 4495-VI. Редакція від 01.01.2022 р. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17#Text 

________________________

Науковий керівник: Мазур А. В., кандидат юридичних наук,  доцент, Університету митної справи та фінансів 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
К ВОПРОСУ О ПРОБЛЕМАХ ЕВРОПЕЙСКОГО МИГРАЦИОННОГО КРИЗИСА
08.06.2022 01:07
МАДРИДСЬКИЙ САМІТ НАТО 2022 ТА НОВА СИСТЕМА БЕЗПЕКИ В СВІТІ
03.07.2022 12:04




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше