:: LEX :: НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА У ТЕОРІЇ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 9


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА У ТЕОРІЇ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН
 
01.05.2023 18:44
Автор: Баям Омер, студент 4 курсу ОС “Бакалавр” спеціальності 081 “Право”, Юридичний факультет, Сумський національний аграрний університет
[Секція 9. Історія країн світу та міжнародні відносини]

Теорія міжнародних відносин визначає потребу в обґрунтуванні доктрини міжнародної безпеки. На сучасному етапі розвитку озброєнь міжнародна безпека стає ключовою потребою виживання цивілізації. Система світових важелів впливу на баланс сил у міжнародних відносинах на сьогодні, нажаль, показала себе як неефективна, а тому її видозмінення – це актуальне питання. Відповідь на нього лежить у площині наріжного каменю міжнародного публічного права – захисту прав людини. Відбувається дискутування щодо того, що є первинним: захист інтересів держави, чи захист прав людини. Як правило, мова іде спочатку про визначення поняття національної безпеки. 

У дослідженні даного терміну ми виявили такі варіації. Наприклад, національна безпека означає здатність уряду використовувати військову силу для захисту безпеки своїх громадян, економічного добробуту та соціальних інститутів від загрози нападу з боку іноземних або внутрішніх загарбників [1]. Захист і безпека політичних, економічних та інших інтересів і цінностей держави [2] також можуть бути визначені як національна безпека навіть без прив’язки до військової сили. Спираючись на юридичну школу США можемо говорити про те, що національна безпека стосується діяльності, яка безпосередньо пов’язана із зовнішніми відносинами держави, зовнішніми загрозами, або захистом нації від внутрішніх диверсій, або тероризму [3].

Відповідно до інформації відкритих джерел Міністерства юстиції США національна безпека охоплює національну оборону, зовнішню розвідку та контррозвідку, міжнародну та внутрішню безпеку, зовнішні відносини. Це включає боротьбу з тероризмом; шпигунством, що здійснюється на користь будь-якого іноземного уряду, іноземної організації чи іноземного агенту; посилення експортного контролю та санкцій; а також знищення кіберзагроз, створених іншими державами [4]. Отже, відповідно до наведених вище дефініцій можна зробити висновок, що національна безпека має на меті, у першу чергу, захистити державу. Проте, держава існує для того, що забезпечити нормальне існування громадян та їх захист. Встановлення юридичних норм, формування порядку у суспільстві, забезпечення членів суспільства необхідним мінімумом забезпечення потреб (охорона здоров’я, соціальні аспекти, освіта тощо). В загальному розумінні, національна безпека потрібна, щоб забезпечити і підтримувати благополуччя своїх громадян та розвиток країни в цілому. 

Повертаючись до питання співставлення національної безпеки та прав людини, можемо констатувати, що вони є двома важливими аспектами, які потрібно збалансувати в діяльності держави та у міжнародних відносинах. Ми вже визначили вище, що національна безпека означає забезпечення безпеки і захисту держави та її громадян від будь-яких загроз ззовні та всередині країни, що може охоплювати захист від тероризму, кібератак, військової агресії, економічної шкоди, екологічних катастроф тощо. Однак, це забезпечення не повинно порушувати права людини. Права людини – це основні права, які гарантуються кожній людині в державі. Саме гарантуються, адже вони не надаються людині державою, чи іншою інституцією, а належать їй за фактом того, що це людина. Вони охоплюють право на життя, свободу і безпеку, свободу слова та думки, рівність перед законом, право на справедливий суд, право на освіту, здоров’я та соціальний захист.

Держава повинна забезпечувати національну безпеку, проте це не повинно ставати приводом для порушення цих прав людини. Наприклад, держава повинна забезпечувати захист від тероризму, проте це не повинно ставати приводом для безпідставних обшуків, або арештів людей без належних підстав. Отже, держава повинна зберігати баланс між захистом національної безпеки та захистом прав людини, щоб забезпечити стабільність та розвиток країни на основі поваги прав та свобод кожного громадянина. 

Література:

1. Yilmaz Bayar, Mahmut Unsal Sasmaz, and Omer Faruk Ozturk. Technological Development and Impact on Economic and Environmental Sustainability, Usak. 2022. 352 p. 

2. Metodi Hadji-Janev, Mitko Bogdanoski. Handbook of Research on Civil Society and National Security in the Era of Cyber Warfare, Skopje. 2015. 548 p. 

3. 5 CFR § 1400.102 – Definitions and applicability. Electronic Code of Federal Regulations (e-CFR) / Legal Information Institute. URL: https://www.law.cornell.edu/cfr/text/5/1400.102 (date of request: March, the 2nd, 2023)

4. Justice Manual. Title 9: Criminal / USA Department of Justice. URL: https://www.justice.gov/jm/jm-9-90000-national-security#9-90.010 (date of request: April, the 17th, 2023)

______________________

Науковий керівник: Волченко Наталія Василівна, кандидат економічних наук, доцент, зав. каф. міжнародних відносин, Сумський національний аграрний університет 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПАНАФРИКАНІЗМ ХХ СТ.
12.05.2023 08:33




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше