:: LEX :: ОСНОВНІ АСПЕКТИ ПРАВОВОГО СТАНОВИЩА КРЕДИТОРІВ У СПРАВАХ ПРО БАНКРУТСТВО В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 8


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСНОВНІ АСПЕКТИ ПРАВОВОГО СТАНОВИЩА КРЕДИТОРІВ У СПРАВАХ ПРО БАНКРУТСТВО В УКРАЇНІ
 
01.11.2023 16:10
Автор: Паюл Віра Русланівна, студентка групи ПБ-20-1 ННІ права Державного податкового університету
[Секція 5. Господарське право. Господарське процесуальне право. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право. Фінансове право. Банківське право]

Правове становище кредиторів визначає, яким чином будуть відшкодовані їх вимоги, і це може вплинути на довгострокову економічну стабільність країни , а також забезпечення ефективного правового захисту прав кредиторів є важливим для забезпечення довіри в бізнесовому середовищі. 

Відповідно, це може вплинути на кредитоспроможність боржника та інші сторони у фінансових трансакціях[1].

Тому, правове становище кредиторів у справах про банкрутство визначає, як будуть розподілені активи боржника серед кредиторів [1].

Адже, це питання має важливе значення для забезпечення прозорості, справедливості та дотримання закону у процесі банкрутства. Дії кредиторів та їх гарантії в справах про банкрутство можуть вплинути на розвиток фінансового ринку та інвестиційних можливостей. Якщо інвестори та кредитори не відчувають впевненості в захисті своїх інтересів у випадку банкрутства, це може обмежити їх готовність надавати позики та інвестувати в підприємства [2].

Зокрема, правове становище кредиторів у справах про банкрутство в Україні регулюється великою кількістю нормативно-правових актів, а також залежить від їх статусу та виду боргових зобов'язань[2].

Відтак, основні аспекти правового становища кредиторів у справах про банкрутство в Україні включають таке:

1. Підстави для вимоги про банкрутство: Кредитори мають право подавати вимогу про визнання боржника банкрутом, якщо боржник не може виконати свої фінансові зобов'язання перед ними.

Найбільший захист тут отримують забезпечені кредитори. У Кодексі вони набувають статусу сторони, з відповідними правами, можуть ініціювати справу про банкрутство, голосувати при ухваленні рішень зборами та комітетом кредиторів. Встановлено, що дія мораторію по забезпеченим вимогам припиняється автоматично після спливу 170 календарних днів з дня введення процедури розпорядження майном, якщо судом не було винесено постанову або ухвалу про введення санації [2].

2. Участь у справі про банкрутство: Кредитори можуть брати участь у справі про банкрутство і представляти свої інтереси в суді. Вони мають право вимагати задоволення своїх вимог у рамках процедури банкрутства.

3. Регулювання порядку задоволення вимог: Порядок задоволення вимог кредиторів визначається відповідно до ст.133 Кодексу України з процедур банкрутства. Кредитори діляться на зацікавлені сторони з різними пріоритетами, і розподіл активів боржника здійснюється на цій підставі [3].

4. Вимога стягнення боргів: Після визнання боржника банкрутом, кредитори мають право стягнути свої борги з майна боржника, яке входить до маси банкрута.

5. Кредиторський комітет: В справах про банкрутство допускається створення кредиторського комітету, який представляє інтереси кредиторів і бере участь у розробці плану виходу з банкрутства згідно зі ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства [3].

Слід звернути увагу на заборону, встановлену ч. 7, 8 ст. 44 Кодексу, в якій визначаються наслідки введення процедури розпорядження майном, а саме заборону боржнику у цій процедурі без згоди комітету кредиторів (зборів кредиторів – до моменту формування комітету кредиторів) вчиняти значні правочини, вчинення яких не заборонено цим Кодексом, та здійснювати продаж істотних активів боржника. Це означає, що збори кредиторів (комітет кредиторів) наділені правом надати згоду чи відмовити у цьому боржнику, що, ймовірно, стосується інших питань, які входять в компетенцію комітету (п. 7 ч. 8 ст. 48 Кодексу) [1].

6. Оскарження рішень: Кредитори мають право оскаржувати рішення суду, якщо вони вважають, що їхні права були порушені або недостатньо враховані у справі про банкрутство.

Законодавство України про банкрутство регулюється Кодексом України про банкрутство, іншими законами та нормативними актами.  

Отже, із зазначеного вище можна зробити висновок, що розширення прав кредиторів у справах про банкрутство потребує подальшого вдосконалення їх обов’язків і відповідальності за зловживання цими правами у контексті балансу з правами боржника та інтересами держави. Оскільки ці права мають великий вплив на фінансову стабільність, бізнесове середовище та економічний розвиток країни, правове становище кредиторів може вплинути на стимулювання інновацій та розвиток бізнесу. Якщо кредитори відчувають, що їхні права та інтереси захищені в справах про банкрутство, це може стимулювати бізнеси брати ризики та розвиватися.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

1. Грабован Л. Правовий статус кредиторів за кодексом України з процедур банкрутства. Підприємництво, господарство і право. 2019. Vol. 10. P. 52–60. URL: https://doi.org/10.32849/2663-5313/2019.10.09 (date of access: 20.10.2023).

2. Грабован Л. Захист прав кредиторів у кодексі України з процедур банкрутства. Правові умови сприятливого бізнес-клімату: досвід Німеччини та України : Матеріали міжнар. науково-практ. конф., м. Одеса, 27 черв. 2019 р. Одеса, 2019. С. 43–48. URL: http://dspace.onua.edu.ua/handle/11300/19692 (дата звернення: 20.10.2023).

3. Кодекс України з процедур банкрутства : Закон України від 18.10.2018 р. № 2597-VIII : станом на 29 лип. 2023 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2597-19#Text (дата звернення: 20.10.2023).

___________________

Науковий керівник: Боднарчук Оксана Іванівна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри приватного права ННІ права Державного податкового університету



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ
09.11.2023 11:41
ДО ПИТАННЯ ПРИНЦИПІВ НЕПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ
08.11.2023 21:47
ПРИРОДА ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА ЗЕМЛЮ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ: КОНЦЕПЦІЯ ВОЛОДИМИРА НОСІКА
06.11.2023 14:48
ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ОБІГУ ЕЛЕКТРОННИХ ГРОШЕЙ В КРАЇНАХ ЄС ТА УКРАЇНІ
01.11.2023 15:59




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше