:: LEX :: СТАНОВЛЕННЯ РОЗВИТКУ НАУКИ ДЕРЖАВНОГО БУДІВНИЦТВА І МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СТАНОВЛЕННЯ РОЗВИТКУ НАУКИ ДЕРЖАВНОГО БУДІВНИЦТВА І МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ
 
18.05.2010 21:17
Автор: Руснак Леся Михайлівна, викладач кафедри цивільно-правових дисциплін приватного вищого навчального закладу Буковинський університет
[Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]
Наука не творить свого предмета,
а усвідомлює те, що дійсно є, і в
тому саме вигляді, як воно є. Тому
сутність її відносно змісту розкри-
вається із сутності самого її пред-
мета. Таким чином, сутність зако-
нодавства відкривається безпосе-
редньо із сутності законів. Всі
сторони, з яких може розглядатися
закон, всі частини, які в ньому
подаються для дослідження, ста-
новлять безпосередній зміст зако-
нодавства і повинні бути охоплені
наукою.
К.О.Неволін

Із визнанням України суверенної і незалежної, демократичної, соціальної та правової держави в країні досить широко розглядалось питання про становлення державного будівництва і місцевого самоврядування.
Розвиток даних інститутів відбувається в умовах подвійного впливу західних стандартів і власних традицій самоврядування, поєднати які в чинній моделі місцевого самоврядування не вдалося, що негативно відбилося на процесі його здійснення в сучасних умовах в Україні [2, С.88]. На сьогодення основні риси місцевого самоврядування знайшли своє відображення в розділі ХІ Конституції України.
Розглядаючи державне будівництво і місцеве самоврядування як науку можна визначити, що це підгалузь українського державознавства і самоврядування, що включає систему знань про порядок організації і діяльності всієї системи державних органів і місцевого самоврядування в Україні, яка вивчає форми і методи здійснення завдань і функцій цих органів з керівництва державним, господарським, соціально-культурним будівництвом та реалізації правосуддя, контролю і нагляду за виконанням законодавства і місцевого самоврядування
[4, С.15].
Предметом дослідження являється тема перспектив розвитку державного будівництва і місцевого самоврядування в Україні. А у свою чергу предметом даної теми є дослідження організації і діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування. До речі, на особливість звертали увагу у своїх працях багато вчених, серед них слід відзначити: Т.Г.Боднарчука, А.М. Коваленко, А.М. Колодій.
Мета дослідження полягає у конкретному визначенні перспектив розвитку державного будівництва і місцевого самоврядування в Україні.
Завдання роботи відображається у з’ясуванні даної теми для сучасного суспільства.
Державне будівництво і місцеве самоврядування в Україні можна розглядати в двох аспектах – широкому і вузькому.
Широкий аспект включає в себе управлінську діяльність органів законодавчої, виконавчої, судової влади, прокуратури та органів місцевого самоврядування. У вузькому аспекті розглядається як діяльність органів виконавчої влади.
Вивчаючи дану науку слід звернути увагу на певні її підтеми: загальну характеристику та поняття державного будівництва і місцевого самоврядування; організацію роботи державної служби в Україні; організацію роботи Верховної Ради України; організацію роботи Рахункової палати, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, організацію роботи Президента України, роль Адміністрації Президента України в діяльності як Глави держави; організацію роботи Ради національної безпеки і оборони України, а також роботу Кабінету Міністрів України, інших центральних і місцевих органів державної виконавчої влади; конституційні основи та організацію роботи Конституційного Суду України і судів загальної юрисдикції, Вищої ради юстиції; організацію роботи Прокуратури України; організацію роботи Верховної Ради і Ради міністрів Автономної Республіки Крим та роботу органів та посадових осіб місцевого самоврядування [4,С.15].
Можна сказати, що саме ці розділи даної науки становлять основу формування могутньої демократичної держави. Якщо кожен із перелічених органів буде дотримуватися своїх прав і виконувати свої обов’язки, тобто буде потужно реалізувати в дії основне завдання науки державного будівництва і місцевого самоврядування, то наша держава досягне визнання на міжнародній арені дійсно на високому рівні.
Елементи даної галузі зафіксовані в Конституції України, а також в окремій низці законів. Саме в них надається визначення державного будівництва і місцевого самоврядування, описуються конкретні завдання та повноваження державних та місцевих органів управління.
Суть місцевого самоврядування залежить від його моделі. Можна виділити дві основні моделі місцевого самоврядування – державницьку і громадську. Перша з них передбачає, що місцева влада переважно здійснює функції, делеговані їй державною владою. Громадська модель передбачає управління так званими місцевими справами.
В обох випадках місцеве самоврядування можна визначити як форму народовладдя, що забезпечує реалізацію природного права населення, об’єднаного в певну територіальну громаду, самостійно і під власну відповідальність управляти відповідною частиною громадських справ у межах чинного законодавства і місцевих статутів [3, С.3].
Таким чином, державне будівництво і місцеве самоврядування як наука має свій предмет дослідження та вивчення, використовує як загальнонаукові, так і спеціальні методи пізнання предмета, характеризується відповідною системою. Слід зазначити, що місцеве самоврядування в Україні є не досить досконалим та чітким на мою думку, що й відбивається на становленні української державності. Проте слід сподіватися на прогресивний розвиток місцевого самоврядування, а й відповідно на покращений стан держави в цілому.

Література:
1. Конституція України прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року із змінами, внесеними законом України від 8 грудня 2004 року № 2222-ІV. – К.: Видавничий дім «Скіф», 2007. – 48с.
2. Боднарчук Т.Г. «Дослідження наукових основ функціонування місцевого самоврядування в економічній системі країни: історія і сучасність»// Економіка і управління, 2007. - №2. – с.88.
3. Коваленко А.М. «Місцеве самоврядування: природа, ознаки, межі»// Право України, 1997. - №2 – с.36.
4. Колодій А.М. Державне будівництво і місцеве самоврядування: навч.посіб.- К.: Юрінком Інтер, 2007. – с. 348.

e-mail: lesjarusnak@rambler.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
МІЖПАРЛАМЕНТСЬКЕ СПІВРОБІТНИЦТВО В РАМКАХ ІНТЕГРАЦІЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ПАРЛАМЕНТ ТА ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ
31.05.2010 20:11
ПРОБЛЕМЫ РЕФОРМИРОВАНИЯ СУДЕБНОЙ СИСТЕМЫ В УКРАИНЕ
30.05.2010 12:34
ВПРОВАДЖЕННЯ НА РИНОК ПРОДУКТІВ, ЩО МІСТЯТЬ ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНІ ОРГАНІЗМИ: ПОЗИТИВНИЙ ДОСВІД ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
03.06.2010 18:42




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше