:: LEX :: ЩОДО ІНТЕРНЕТ–ПРОВАЙДЕРІВ ЯК СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 61)

Срок представления материалов

16 мая 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЩОДО ІНТЕРНЕТ–ПРОВАЙДЕРІВ ЯК СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ
 
13.03.2024 14:07
Автор: Ляховецький Олександр Олександрович, аспірант кафедри господарського права і процесу, Національний університет «Одеська юридична академія»
[Секция 5. Хозяйственное право. Хозяйственное процессуальное право. Экологическое право. Земельное право. Аграрное право. Финансовое право. Банковское право]

У сучасних умовах господарювання з'являються нові суб'єкти, діяльність яких є вельми затребувана та яка, як правило, пов'язана із послугами у цифровому форматі. Різновидами зазначених осіб є інтернет-провайдери, які відносяться до суб'єктів господарювання та надають віртуальні послуги, які є оперативними, доступними та середньо-затратними. В загальному вигляді відповідно до ст. 2 Господарського кодексу України учасниками відносин у сфері господарювання є суб'єкти господарювання, споживачі, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, наділені господарською компетенцією, а також громадяни, громадські та інші організації, які виступають засновниками суб'єктів господарювання чи здійснюють щодо них організаційно-господарські повноваження на основі відносин власності [1]. Тобто, інтернет-провайдери є різновидами учасників відносин у сфері господарювання, відносяться до суб'єктів господарювання, а їх правовий статус визначений загальними нормами ГК України та спеціальними нормативними актами.

Суб’єкти господарських правовідносин – це учасники господарських відносин, що безпосередньо здійснюють господарську діяльність або управляють такою діяльністю, створені у встановленому законом порядку, мають необхідне для здійснення такої діяльності майно і володіють господарською правосуб’єктністю. Інтернет-провайдери безпосередньо здійснюють господарську діяльність, а їх господарська правосуб’єктність складається із господарської право-, діє- та деліктоздатності. До спеціфічних прав інтернет-провайдерів можна віднести: здійснення господарської діяльність відповідно до ліцензії, встановлення тарифів на свої послуги, можливість вимагати від абонентів виконання умов договору, застосовування санкції до абонентів за порушення умов договору. До обов’язків, в свою чергу, відноситься: необхідність надавати послуги з доступу до мережі Інтернет згідно з ліцензійними умовами та договорами з абонентами, забезпечення безперебійної роботи телекомунікаційних мереж, дотримання вимог законодавства про захист персональних даних. Слушною є думка про те, що «кожен провайдер має можливість контролювати інформацію, яка передається в мережу або виходить з мережі при користуванні його послугами. У цьому сенсі кожен провайдер має потенційну можливість встановлювати певні стандарти користування мережею для своїх клієнтів» [2].

В Законі України «Про телекомунікаційні послуги» [3] визначені види інтернет-провайдерів, які є володільцями, постачальниками та розповсюджувачами електронних комунікацій, так оператор електронних комунікацій (оператор) це суб’єкт господарювання, який володіє, здійснює експлуатацію та управління електронними комунікаційними мережами та/або пов’язаними засобами. До постачальників відносяться постачальник електронних комунікаційних мереж – суб’єкт господарювання, який надає послуги доступу до електронної комунікаційної мережі постачальник електронних комунікаційних мереж та/або послуг із значним ринковим впливом – постачальник, який самостійно або разом з іншими суб’єктами господарювання займає на ринку електронних комунікацій становище, еквівалентне домінуючому та постачальник електронних комунікаційних послуг – суб’єкт господарювання, який фактично надає та/або має право надавати електронні комунікаційні послуги на власних мережах. Також вперше нормативно визначений радіоаматор – фізична особа, яка здійснює користування радіочастотним спектром для особистих потреб, не пов’язаних з підприємницькою діяльністю, без мети отримання прибутку. Зазначені особи відносяться до інтернет-провайдерів та їх можливо класифікувати в залежності від: 1) мети отримання прибутку – комерційні та некомерційні; 2) домінуючого (монопольного становища) – ті, які займають монопольне становище та ті, які не займають; 3) відносин власності – ті, які є власниками електронних комунікаційних послуг та ті, які їх надаються на орендних відносинах; 4) особистого правового становища – ті, які надають юридичними особами, ті, які надаються виключно фізичними особами та змішані; 5) за типом доступу: провідні (кабельне, DSL, оптоволокно) та бездротові (Wi-Fi, 3G, 4G, 5G); 6) за масштабом діяльності: міжнародні (надають послуги в усьому світі),  національні (надають послуги в межах однієї країни), регіональні (надають послуги в межах певного регіону) та локальні (надають послуги в межах певного населеного пункту).

Виходячи від загальних класифікації можна класифікувати господарську діяльність інтернет-провайдерів таким чином:

1. Надання доступу до мережі Інтернет (комутований доступ (dial-up), безкабельний доступ (Wi-Fi), фіксований доступ, (кабельне, DSL, оптоволокно), мобільний доступ: 3G, 4G, 5G);

2. Надання додаткових послуг (хостинг (розміщення веб-сайтів та веб-додатків), доменні імена (реєстрація та обслуговування доменних імен),  електронна пошта (надання поштових скриньок), IP-телефонія (надання телефонного зв'язку через Інтернет, віртуальні приватні мережі (VPN): забезпечення безпечного з'єднання з мережею.

Інтернет-провайдери, як і будь-які інші суб'єкти господарювання, в процесі своєї діяльності співпрацюють з широким колом інших суб'єктів. Серед них можуть бути інші інтернет-провайдери для забезпечення транзиту трафіку,  оператори зв'язку для оренди телекомунікаційних каналів,  хостинг-провайдери для розміщення веб-сайтів та веб-додатків, реєстратори доменних імен для реєстрації та обслуговування доменних імен, державні органи для отримання ліцензій та дозволів та банки та платіжні системи.

Перспективним є нормативне визначення правового статусу інтернет-провайдерів, так, наприклад, Проект Закону про захист послуг, що надаються із застосуванням системи умовного доступу № 5870 від 27.08.2021 (далі – Проект) визначає правові та організаційні засади ринку послуг, що надаються із застосуванням системи умовного доступу, механізм їх захисту, а також відповідальність фізичних осіб і суб’єктів господарювання, які беруть участь у наданні та отриманні таких послуг.

В статті 3 Проекту суб’єктами правовідносин надання умовного доступу є:

1) регуляторний орган;

2) суб’єкт господарювання (мовник, провайдер програмної послуги);

3) споживач. Проектом також передбачено право на умовний доступ, за яким споживач отримує умовний доступ після внесення оплати у встановленому мовником/провайдером програмної послуги розмірі, якщо інше не передбачено договором між мовником/провайдером програмної послуги та споживачем такої послуги [4]. Нажаль зазначений законопроект не розкриває поняття «провайдер».

У загальному сенсі інтернет-провайдери (від англ. to provide – забезпечувати, надавати доступ) – це організація, яка надає послуги доступу та передачі інформації певними інформаційними каналами. За словником Інтернет-провайдер – це організація, яка надає послуги доступу до Інтернету або інші послуги, пов'язані з використанням мережі Інтернет [5].

У літературі пропонують суб'єктів правовідносин у мережі Інтернет, класифікувати як: 

1. Оператори, провайдери телекомунікацій, власники «доменів», які здійснюють технічне функціонування мережі Інтернет;

2. Розробники, власники, розповсюджувачі інформації та інформаційних ресурсів в мережі Інтернет;

3. Особи, які надають послуги з укладання електронних угод (договорів) в мережі Інтернет;

4. Споживачі, користувачі (фізичні та юридичні особи) телекомунікаційних послуг у мережі Інтернет [6]. До провайдерів також відносяться особи другої та третьої груп.

Таким чином, інтернет-провайдери це суб'єкти господарювання та надають чисельні інформаційно-цифрові віртуальні послуги, на підставі публічних договорів, на засадах оперативності, доступності, належного кіберзахисту. Провідною ознакою діяльності інтернет-провайдерів є її комплексний характер, яка може бути основна та допоміжня (супутня), яка здійснюється з метою забезпечення транзиту трафіку, оренди телекомунікаційних каналів,  розміщення веб-сайтів та веб-додатків, реєстрації та обслуговування доменних імен, тощо.

Список використаних джерел:

1. Господарський кодекс України: Закон України від 16.01.2003 р. № 436-IV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text (дата звернення: 15.02.2024).

2. Кирилюк А.В. Правовий статус суб’єктів авторського права у мережі Інтернет. Часопис цивілістики. 2016. Вип. 20. С. 193-197.

3. Про телекомунікаційні послуги: Закон України від 16.12.2020 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text (дата звернення: 15.02.2024).

4. Проект Закону про захист послуг, що надаються із застосуванням системи умовного доступу № 5870 від 27.08.2021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1089-20#Text (дата звернення: 15.02.2024).

5. Словник іншомовних слів. URL: https://www.jnsm.com.ua/ (дата звернення: 15.02.2024).

6. Правовідносини, пов’язані з функціонуванням мережі Інтернет. URL: http://surl.li/hfsrc (дата звернення: 15.02.2024).

____________________

Науковий керівник: Добровольська Володимира Володимирівна, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри господарського права і процесу, Національний університет «Одеська юридична академія» 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше