:: LEX :: ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ ПО КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО КОРИСЛИВІ ВБИВСТВА ВОДІЇВ АВТОТРАНСПРТНИХ ЗАСОБІВ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ ПО КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО КОРИСЛИВІ ВБИВСТВА ВОДІЇВ АВТОТРАНСПРТНИХ ЗАСОБІВ
 
21.10.2012 13:57
Автор: Шепелюк Віталій Леонідович, здобувач кафедри криміналістики і судової медицини Національної академії внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Обшук як слідча дія є одним з найбільш складних заходів, здійснюваних слідчим по справах про корисливі вбивства водіїв автотранспортних засобів. Результати цієї слідчої дії формують доказову базу в справі, а також багато в чому визначають подальший хід розслідування. Крім того, доказова й інша криміналістично значима інформація, отримана в ході обшуку, може відіграти істотну роль у доказуванні організованого характеру діяльності злочинного угруповання, ролі особи, яка обшукується, у складі такої групи, причетність особи до конкретних нападів на водіїв, іншої злочинної діяльності групи й окремих її членів.

Тому пропонуємо виокремлювати такі основні тактичні завдання обшуку по справах про корисливі вбивства водіїв автотранспортних засобів : а) одержання доказів і встановлення причетності особи, яка обшукується, до вчинення конкретних вбивств та інших корисливо-насильницьких злочинів; б) одержання доказів причетності до вчинення вбивств та інших корисливо-насильницьких злочинів інших осіб, пов’язаних із обшукуваним; в) встановлення входження особи, яка обшукується, до складу певної організованої злочинної групи (банди), її ролі в складі цієї групи; г) встановлення всіх членів злочинної групи, їх місцезнаходження; д) встановлення інших епізодів вбивств водіїв та корисливо-насильницьких злочинів, вчинених обшукуваним або угрупованням; є) встановлення місцезнаходження й шляхів збуту викраденого в ході нападів на автотранспорт майна; ж) встановлення способу приховання вчинених злочинів і місцезнаходження інших об’єктів, які мають значення для справи.

По справах про корисливі вбивства водіїв автотранспортних засобів типовими місцями обшуку є : а) житло підозрюваних (обвинувачуваних) або інших пов’язаних з ними осіб; б) можливі місця зберігання викраденого майна, приховання знарядь і засобів вчинення вбивств, трупів і інших об’єктів, які мають значення для слідства, у тому числі приналежні підозрюваним (обвинувачуваним) або пов’язаним з ними особам (орендовані ними або займані на інших умовах) гаражі, сараї, оптові бази, склади, ділянки місцевості, магазини, приміщення автосервісів, офіси комерційних фірм і т.ін.; в) аналогічні об’єкти за місцем роботи підозрюваних (обвинувачуваних), місцем їх основного проведення вільного часу; г) приналежні підозрюваним (обвинувачуваним) автотранспортні засоби, а також транспортні засоби, керовані ними у зв’язку із трудовими обов’язками, підприємницькою діяльністю або за дорученням.

Також по розглянутій категорії справ важливе доказове значення має особистий обшук затриманих підозрюваних, який повинен проводитися негайно після затримання. Результати особистого обшуку повинні в обов’язковому порядку протоколюватися. Крім того, відразу після особистого обшуку доцільно провести огляд затриманої особи, огляд її одягу й вилучених у ході особистого обшуку предметів і документів.

Загальновідомо, що обшук відноситься до невідкладних слідчих дій і ефективний, коли він добре підготовлений, проводиться раптово. Більше того, обшук по розглянутій категорії справ доцільно проводити у формі тактичної операції, у ході якої здійснюється кілька обшуків по одній справі, у різних осіб, у різних місцях, але в той самий час (Россінський С. Б., 2002 р.). Безсумнівною перевагою одночасного обшуку в різних осіб є те, що члени організованої злочинної групи й інші пов’язані з ними особи не встигають попередити один одного про дії правоохоронних органів, внаслідок чого можливість знищити криміналістично значиму інформацію, приховати об’єкти, які цікавлять слідство, значно знижується. У таких випадках необхідно організувати підготовку відразу декількох груп для проведення обшуків і синхронізувати їх дії, щоб забезпечити одночасний початок цієї слідчої дії в різних місцях.

Особливу увагу хотілася б звернути на необхідність забезпечення груп, які здійснюють обшук, необхідними техніко-криміналістичними засобами, обов’язкове включення до їх складу фахівців-криміналістів. У процесі обшуків по аналізованій категорії справ ефективним є застосування пошукових приладів і технічних засобів, таких як щупи, переносне рентгенівське устаткування, тепловізори, магнітні шукачі, металошукачі індукційного типу, ультрафіолетові освітлювачі, трупошукачі й т.ін. На жаль, як показують результати проведених емпіричних досліджень, у протоколах обшуків по аналізованій категорії справ факти використання пошукових науково-технічних засобів відображаються досить рідко.

Топовими об’єктами пошуку в ході проведених обшуків по справах про корисливі вбивства водіїв автотранспортних засобів є : а) майно, викрадене в ході вбивства, у тому числі окремі зразки викрадених товарів, агрегати і частини автотранспортних засобів, державні номери, документи й інші особисті речі загиблих (необхідно також виявляти й вилучати банківські пластикові карти, ощадні книжки, на рахунках у банку на яких можуть зберігатися кошти, викрадені під час вбивств, отримані в результаті реалізації викраденого майна); б) вогнепальна, холодна й інша зброя, вибухові пристрої, боєприпаси, а також інші знаряддя й засоби вчинення злочинів; в) легкові й вантажні автотранспортні засоби, які можливо використовувалися при вчинення одного або декількох вбивств та інших корисливо-насильницьких злочинів; г) предмети зі слідами злочину, слідами знаходження обшукуваного в певному місці (одяг зі слідами крові, ушкодженнями й забрудненнями, поява яких можлива в результаті боротьби; чохли автомобільних сидінь зі слідами крові; взуття з частками ґрунту й т.ін.), інші предмети, які можливо, використовувалися в ході вчинення злочинів (наприклад, форма, жетони, жезли працівників міліції, хоча обшукуваний працівником міліції не був); д) предмети маскування автотранспортного засобу (у тому числі під автомобіль ДАІ, ДПС), а також предмети маскування зовнішності; є) підроблені документи особи, бланки паспортів інших документів (у тому числі оформлені) на автотранспортні засоби й іншу техніку, документи на різні товари, вантажі, фінансові й бухгалтерські документи, господарська переписка; ж) документи, які містять відомості про матеріальне становище потерпілого, отримані при підготовці до вчинення злочину, графіки (дати) його поїздок, перевезення грошей, вантажів, види транспортних засобів та ін.; з) схеми й плани місцевості й розташування приміщень, де були вчинені злочини, розташування членів злочинного угруповання на місці нападу, їх автотранспорту; і) документи, які підтверджують факт знаходження обшукуваного або інших осіб у місці, яке цікавить слідство, у певний час (наприклад, чеки з магазинів, автозаправних станцій, квитки на громадський транспорт); й) мобільні телефони й інші засоби зв’язку, які могли бути використані в ході вчинення нападів, SIM-карти, системні блоки комп’ютерів; к) предмети й документи, які підтверджують знайомства й зв’язки членів злочинної групи між собою, а також інші носії інформації, які містять відомості про знайомство й загальне проведення вільного часу членів злочинного угруповання (телефонні книжки, фотознімки, відеозаписи, щоденники й ін.); л) устаткування, предмети, сліди, які вказують на переупаковку викраденого, його перемаркування, перебивання номерів автотранспортних засобів; м) предмети й сліди, які вказують на виготовлення (переробку, пристосування, зберігання) у місці обшуку зброї, інших засобів вчинення нападів, слідів їх випробування, пристрілювання, виготовлення предметів маскування, маскування автотранспорту та ін.

Виявлені під час обшуку фотографії, відеозаписи можуть дати інформацію про тісне знайомство обшукуваного й інших членів організованої злочинної групи (банди), його статус в угрупованні. Відеозапис також може надати інформацію про клички членів групи, інших осіб, які брали участь у вбивствах водіїв, інших місць, відвідуваних членами угруповання, де також можуть перебувати об’єкти, що цікавлять слідство, переховуватися розшукувані члени злочинного угруповання. Крім того, на фотографіях і відеозаписах можуть бути відображені факти володіння членами угруповання зброєю, певним автотранспортом, майном, викраденим у ході злочинної діяльності.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ВРАХУВАННЯ ОБСТАВИН, ЩО ПОМ’ЯКШУЮТЬ ПОКАРАННЯ, ПРИ ЗАСТОСУВАННІ СТАТТІ 69' КК УКРАЇНИ
30.09.2012 20:48
ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ ЗМІНИ НАЗВИ РОЗДІЛУ ХVІІІ КК УКРАЇНИ «ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ПРАВОСУДДЯ»
26.09.2012 11:23
ІНДУКЦІЙНІ МЕТАЛОШУКАЧІ В АРСЕНАЛІ ПОШУКОВИХ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ЗАСОБІВ
22.10.2012 12:21
ПОШУКОВІ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ: ПОНЯТТЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ
22.10.2012 12:19
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ АВТОТЕХНІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
22.10.2012 12:12
ДО ПИТАННЯ ПРО РОЗМЕЖУВАННЯ ПОНЯТЬ «ТАКТИЧНА ОПЕРАЦІЯ» ТА «ТАКТИЧНА КОМБІНАЦІЯ»
22.10.2012 12:11
ВИКОРИСТАННЯ В РОЗКРИТТІ ТА РОЗСЛІДУВАННІ ВБИВСТВ ДАНИХ ПРО ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД ЛЮДИНИ
22.10.2012 12:09
ПРОБЛЕМИ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
22.10.2012 12:08
ОГЛЯД МІСЦЯ ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
22.10.2012 12:04
ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОСВІДУВАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
22.10.2012 12:03




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше