:: LEX :: ПРОБЛЕМА БРАКОНЬЄРСТВА В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМА БРАКОНЬЄРСТВА В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ
 
16.11.2016 20:44
Автор: Павленко К.І., студентка Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого
[Секція 7. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право]

У наш час досить актуальним є питання щодо охорони, відтворення та раціонального використання тваринного світу. Біомаса тварин становить лише 2 відсотки усього живого на нашій планеті, але у зв’язку з великим рівнем енергетичних процесів  та великою різноманітністю техногенних чинників, значення фауни в біосфері набуло надзвичайної важливості. Нині налічується майже 2 мільйони видів тварин, які є необхідними для нормального функціонування географічної оболонки планети.

Правова охорона тваринного світу в екологічному праві й природоохоронному законодавстві в межах традиційного підходу вітчизняної правової доктрини ґрунтується на тому, що тваринний світ є одним з компонентів навколишнього природного середовища, національним багатством України, джерелом духовного й естетичного збагачення й виховання людей, об’єктом наукових досліджень, а також важливою базою для одержання промислової й лікарської сировини, харчових продуктів та інших матеріальних цінностей. Розуміючи важливість усебічного захисту та охорони тваринного світу, органи державної влади нашої країни в особі Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України, починаючи з 1991 року, і дотепер, вживають постійні заходи, спрямовані на розвиток та вдосконалення національної системи охорони тваринного світу, проте, на жаль, існують проблеми, боротьба з якими повинна бути більш активною.

Браконьєрство на даний час, на думку багатьох науковців у сфері охорони тваринного світу, є найболючішою проблемою при організації мисливського господарства. Велику проблему у цьому питанні створює населення, яке вважає дичину нічийною річчю, а її добування без відповідного дозволу  не вважає за порушення. За рік в Україні затримується близько 11 тисяч  порушників правил полювання. Вкрай низькою є їх караність: з 9500 затриманих близько трьох мисливці браконьєрів  притягуються  до кримінальної відповідальності, а сума штрафів на одного браконьєра в середньому складає 28 гривень. У середньому з мисливських браконьєрів стягується лише близько 0,1% нанесеної ними шкоди. Щорічно в Україні незаконно вбивається до 400 тис. мисливських тварин, чим завдається велика шкода. На одного пересічного мисливця на рік у середньому припадає 5 порушень правил полювання. Ця проблема є недопустимою і потребує негайного вирішення.

Найгірший і найбільш безжальний з браконьєрів - це траппер. Траппери ловлять звірів капканами і тим самим завдають тваринам нестерпного болю і страждань. Таке полювання жорстоке, служить лише жадібності і підриває чисельність хижих хутрових звірів, що відіграють найважливішу роль у підтримці стабільності екосистем. Одним з найбільш широко розповсюджених злочинів є полювання за допомогою капканів. Мисливці на хутрових звірів вбивають будь-яких тварин, які приносять їм гроші, а не лише тих тварин, яких прийнято називати «шкідливими» або ті види, що надмірно розмножуються. Регулювання полювання здійснюється відповідними департаментами мисливського господарства і підноситься ними як науково обґрунтоване. 

Одна з головних перешкод у боротьбі з браконьєрами є недостатня регламентація цього питання у законодавстві. Єдиний акт, який роз’яснює положення щодо відповідальності за порушення норм з охорони довкілля є Пленум Верховного Суду України «Про судову практику у справах про злочини та інші правопорушення проти довкілля». Але вказана постанова роз’яснює далеко не всі діяння, які вчинюють сучасні траппери й інші браконьєри.

Для вирішення проблеми, яка існує в нашій країні з трапперами, треба в першу чергу, вирішити проблему з браконьєрством взагалі. Фактичні дані вказують, що особи, які порушують законодавство у цій сфері, зовсім не бояться це робити, що викликано неповагою до існуючих законів та правового нігілізму, а тому законодавцю необхідно заповнити прогалини у законодавстві у сфері незаконного полювання, особливо, у частині покарань, зробити санкції набагато жорсткішими, ніж вони є. Це може зменшити кількість випадків незаконного полювання через усвідомлення відчутної реакції держави на неправомірні дії та остереження настання наслідків за порушення законодавства. Тільки у такому випадку можна досягти змін на краще щодо проблеми, яка існує в нашій країні зараз. 

___________________________

Науковий керівник: Лозо Олена Вячеславівна, кандидат юридичних наук, асистент кафедри екологічного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого









Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ У ГАЛУЗІ АВТОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ
21.11.2016 12:54
НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ПРИВАТИЗАЦІЇ ЗЕМЕЛЬ
16.11.2016 16:05
ЛАНДШАФТ В ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОГРАМАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
02.11.2016 11:01




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше