:: LEX :: СПІВВІДНОШЕННЯ ПОНЯТЬ «ПОЗОВ» ТА «ПОЗОВНА ЗАЯВА»
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 0


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СПІВВІДНОШЕННЯ ПОНЯТЬ «ПОЗОВ» ТА «ПОЗОВНА ЗАЯВА»
 
13.06.2019 12:59
Автор: Бороздуха Марія Ростиславівна, здобувач вищої освіти факультету соціології та права, Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Два терміни «позов» і «позовна заява» є невід’ємною складовою частиною всіх цивільних правовідносин, які виникають між учасниками цивільного процесу. Не можна уявити сучасне цивільне процесуальне законодавство без, на перший погляд аналогічних за юридичним змістом, але різних за своєю суттю понять. 

Для вчинення будь-якої процесуальної дії, необхідно мати право на вчинення такої процесуальної дії. У разі виникнення необхідності захистити свої порушені, невизнанні або оспорювані права, свободи чи інтереси основоположним є можливість мати право на звернення за таким захистом до суду. Із логічного процесуального ланцюга, випливає те, що початком виникнення процесуальних правовідносин між державою та фізичною особою або юридичною особою, є подання позову. Тобто першоджерело виникнення цивільних процесуальних правовідносин – є подання позову до суду. Надати право на звернення до суду означає надати право на позов.

Згідно ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України, право позов означає єдність повноважень матеріального та процесуального характеру, що включає в себе право на пред’явлення позову та право на задоволення позову.

Категорію «цивільний позов» розглядала Я.О. Клименко в дисертаційному дослідженні «Цивільний позов як одна із форм забезпечення слідчим відшкодування шкоди, завданої злочином»,1 яке присвячене аналізу та тлумаченню ролі “позовної заяви” через призму кримінально-процесуального права.

Основними елементами позову є предмет, підстава та зміст. У свою чергу, позов – це виклад всіх обставин справи стосовно порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів та вимоги для поновлення цих прав, свобод та інтересів. Однак, виклад обставин справи можна зробити лише через призму відповідної процесуальної форми позову. Зміст позову має бути чітко сформульований для ясного розуміння його сторонами та судом. Форма позову це і є позовна заява. Термін “позовна заява” не окремий суб’єкт цивільних процесуальних правовідносин, а складова частина “позову”. Як зазначив Олександр Братель у своїй науковій роботі “Категорії “Позов” і “Позовна заява” як складові цивільних процесуальних юридичних фактів”, у свою чергу «позовна заява» як цивільно- процесуальне явище розглядається переважно не на науковому, а практичному рівні та представлено у вигляді різноманітних посібників, рекомендацій, порад із написання позовних заяв, підкріплених зразками вказаних заяв. Фактично склалася ситуація, за якої категорія «позов» характеризується більш науковим наповненням, а категорія «позовна заява» - практичним, що фактично узгоджується з положеннями ст. 118 Цивільного процесуального кодексу України. 2

Самостійність понять “позов” та “позовна заява” виокремлює стаття 128 Цивільного процесуального кодексу України, де зазначено що після одержання копій ухвали про відкриття провадження в справі й позовної заяви відповідач має право подати суду письмове заперечення проти позову із зазначенням доказів, що підтверджують його заперечення. 

Виходячи з положень цієї норми, позивач має право на подання заперечення проти позову, а не проти позовної заяви, тому що позов – це зміст процесуальних правовідносин, що ґрунтуються на певних життєвих обставинах, а позовна заява – це процесуальний документ, тобто форма, через яку надається право сформулювати зміст позову.

Відповідно до вищезазначених фактів споріднення та відмінностей між поняттями Позов» і «позовна заява», можна зробити висновок, що процесуальне явище «позовна заява» розглядається крізь призму поняття «позов».

Література:

1. Цивільне право України: навчальний посібник / кол. авторів; за ред. Г.Б. Яновицької, В.О. Кучера. – Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2011. – 468 с.

2. Цивільний процес [Текст] : навч. посіб. / за ред. Ю. В. Білоусова. - К. : Прецедент, 2006.

3. Цивільний процес України. Академічний курс [Текст] : підручник / за ред. С. Я. Фурси. - К. : КНТ, 2009. - (Процесуальні науки).- К. : Центр навч. л-ри, 2005.

4. http://virtuni.education.zp.ua/info_cpu/sites/default/files/diss_Vorobiyova1.pdf 

5. http://www.pravoznavec.com.ua/period/article/50324/%CE 


___________________________

Науковий керівник: Солончук Ірина Вікторівна, старший викладач, Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
УЧАСТЬ ПЕРЕКЛАДАЧА В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ
12.06.2019 14:42
ЗАГАЛЬНОПРАВОВІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПІДГОТОВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
10.06.2019 15:12
ІСТОРИКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ПІДГОТОВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ
10.06.2019 15:02
ПРИНЦИПИ РЕГУЛЮВАННЯ ТРАНСКОРДОННОГО БАНКРУТСТВА В МІЖНАРОДНОМУ ПРИВАТНОМУ ПРАВІ
07.06.2019 18:29




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше