:: LEX :: ПРОБЛЕМАТИКА ФІНАНСОВОГО ПРАВА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 9


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМАТИКА ФІНАНСОВОГО ПРАВА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ
 
10.05.2023 11:54
Автор: Цвєткова Софья Геннадіївна, студентка 4 курсу спеціальності «Облік та оподаткування», Київський національний університет імені Тараса Шевченка
[Секція 5. Господарське право. Господарське процесуальне право. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право. Фінансове право. Банківське право]

Повномасштабне вторгнення з 24 лютого минулого року стало причиною введення воєнного стану на території України. У таких умовах, одна з ключових економічних проблем, яка стоїть перед українським суспільством – це фінансова стійкість. Проте, більш конкретною проблематикою є сфера фінансового права. Зокрема, держава вимушена встановлювати різні фінансові обмеження та змінювати певні правила для забезпечення захисту національної безпеки та військової готовності. Ці зміни мають значний вплив на громадян, бізнес та економіку України.

Одним з основних напрямків дій влади є забезпечення достатньої кількості фінансових ресурсів для задоволення потреб військових сил, а також допомоги жителям тимчасово окупованих територій. За рахунок цього, влада вимушена зменшувати видатки на інші галузі, щоб забезпечити необхідні фінансові ресурси для військових запитів. Це може включати зменшення обсягів фінансування та кількості програм, підвищення ставок для податків та зборів тощо. Однак, ці зміни можуть значно вплинути на суспільство, бізнес та економіку країни, зокрема споживачі стають вразливішими перед підвищенням цін та обмеженням доступу до різних продуктів, а підприємства стають менш конкурентоздатними та їх витрати збільшуються.

Важливим аспектом фінансової діяльності України в умовах воєнного стану є банківська система та фінансові ринки. Банківські установи стикаються зі значним ризиком кредитування підприємств та індивідуальних клієнтів, оскільки є висока ймовірність, що вони не зможуть повернути свої позики через економічні труднощі та зниження доходів. Також йде збільшення кількості недобросовісних операцій на фінансових ринках.

У контексті воєнного стану збільшується ризик фінансової корупції, зокрема розтрата коштів, які виділяються на військові потреби. Це погіршує стан вже складної економічної та фінансової ситуації в Україні. Також активізувались шахраї та зловмисники, які знімають кошти з клієнтських рахунках в банку за допомогою різних схем. Наприклад, зараз все більше ситуацій, коли відбувається перевипускання сім-картки з фінансовим номером телефону клієнта банку через вигадану причину втрати номеру при переїзді з окупованих територій і потім кошти переводяться на рахунок шахрая. У споживача з’являється борг перед банком, який веде до нарахування відсотків та штрафів на його ім’я, тому що верифікація операцій проводилася за допомогою фінансового номеру клієнта^([1]).

Одним зі способів зменшення ризику фінансової корупції та шахрайства може бути зміцнення ролі регулюючих органів, таких як Національний банк України, Державна податкова служба, їх взаємодія з кіберполіцією, а також запровадження додаткових регуляторних механізмів. Вони повинні мати ефективний механізм контролю за використанням коштів, які виділяються на військові потреби, та накладати відповідні санкції за порушення правил використання цих коштів. Для захисту прав споживачів Україна повинна забезпечити належний рівень регулювання та контролю за фінансовими операціями, а ще вживати заходів для попередження шахрайства та маніпулювання на фінансових ринках.

Так само у контексті воєнного стану особливу увагу необхідно звернути на забезпечення безпеки фінансових операцій та інформаційної захищеності в цілому. Умови воєнного стану призводять до збільшення загроз кібератак та інших форм кіберзлочинності, а це має ризик негативного впливу на фінансову стабільність. Для забезпечення інформаційної безпеки важливо розробити та впровадити ефективні механізми захисту інформації та кібербезпеки, які дозволять зменшити ризики фінансової злочинності та інших загроз.

Ще одним важливим аспектом фінансового права в умовах воєнного стану є підтримка та захист прав інвесторів. Нестабільна ситуація в Україні призводить до зменшення економічної активності та зниження рівня інвестицій. Вітчизняні та зарубіжні інвестори стали більш обережними та нерішучими, що впливає на фінансові ринки та інвестиційний клімат в країні. Це у свою чергу призводить до складнощів у забезпеченні фінансової стабільності та розвитку фінансового сектору в цілому. Для зменшення цих ризиків держава повинна розробити та впровадити програми підтримки фінансового сектору, які сприятимуть збільшенню доступу до інвестицій^([2]).

Таким чином, проблематика фінансового права в умовах воєнного стану є складною та багатогранною. Потрібно враховувати особливості нестабільної ситуації в Україні, зокрема, важливо забезпечити належний рівень захисту прав споживачів фінансових послуг, зменшити ризики фінансової злочинності та підвищити рівень фінансової грамотності населення. Необхідно розробити та впровадити ефективну законодавчу базу в галузі фінансового права, яка буде враховувати специфічність положень воєнного стану.

Отже, умови воєнного стану можуть впливати на різні аспекти фінансового права та фінансового сектору в цілому. Однак, національні владні органи мають забезпечувати стабільність фінансового сектору та захист фінансових прав громадян, незалежно від того, чи діє на території України правовий режим воєнного стану чи ні.

Список використаної літератури:

1. Національний банк України. Захист прав споживачів фінансових послуг: робота зі зверненнями і запитами на публічну інформацію у 1 кварталі 2022 року. Київ, 1. 30 с. URL: https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/ZG_2022-Q1.pdf?v=4 (дата звернення: 06.05.2023).

2. Шевченко К. Є. Фінансово-економічна політика за воєнного часу. ZN.ua. 2022. С. 1. URL: https://profpressa.com/news/irino-proponuiu-rozmistiti (дата звернення: 06.05.2023).

___________________________

Науковий керівник: Житник Юлія Валеріївна, асистент кафедри фінансового права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор філософії в галузі права (PhD)

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОБЛЕМИ ІСНУВАННЯ ТІНЬОВОГО РИНКУ ЗЕМЛІ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ
11.05.2023 15:05
СУЧАСНА КЛАСИФІКАЦІЯ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ НОРМ БЮДЖЕТНОГО ПРАВА
10.05.2023 12:27
РОЛЬ ПРОСТОРОВОГО ПЛАНУВАННЯ ЗЕМЕЛЬ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРАВ ТА СВОБОД ЛЮДИНИ В МЕЖАХ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ
01.05.2023 11:17
ДОТРИМАННЯ ПРИНЦИПУ РІВНОСТІ ПРИ ОПОДАТКУВАННІ ДОХОДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ-ПІДПРИЄМЦІВ НА ЗАГАЛЬНІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ
01.05.2023 10:12




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше