:: LEX :: ВЗАЄМОДІЯ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КОЛАБОРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 8


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВЗАЄМОДІЯ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КОЛАБОРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
 
16.01.2024 12:19
Автор: Тигов Владислав Олександрович, здобувач ступеня доктора філософії ПВНЗ «Європейський університет»
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

Колабораційна діяльність передбачена статтею 111-1 Кримінального кодексу України і належить до категорії злочинів проти основ національної безпеки [1]. Даний злочин став досить розповсюдженим на території України з лютого 2022 року, коли російська федерація здійснила повномасштабне вторгнення на територію нашої держави. Беззаперечним є те, що колабораційна діяльність посягає на суверенітет і територіальну цілісність України, а тому мають бути впроваджені найефективніші методики розслідування даного злочину і особлива увага має приділятися взаємодії правоохоронних органів на всіх стадіях розслідування.  

На підставі аналізу слідчої і судової практики можна робити обґрунтовані висновки про те, що для того, щоб у максимально короткі строки провести ефективно розслідування і виявити осіб, що вчинили кримінальне правопорушення з подальшим притягненням їх до кримінальної відповідальності необхідно на підставі визначених у законі норм залучати до процесу розслідування як можна більше суб’єктів, що уповноважені здійснювати ту чи іншу діяльність у кримінальному процесі, власне завдяки чому і будуть досягнуті завдання кримінального провадження. Щодо розслідування колабораційної діяльності, то це положення є особливо актуальним як для залучення відповідних правоохоронних органів, так і окремих громадян, підприємств, установ і організацій. Варто наголосити, що до видів взаємодії відноситься взаємодія при розслідуванні з оперативними працівниками, прокурором, судовими органами та безпосередньо з громадськістю. 

В умовах воєнного стану в Україні питання взаємодії при розслідуванні колабораційної діяльності особливого значення набуває, коли мова йде про тимчасово окуповані території нашої держави. Адже в тих умовах, коли безпосередньо органи досудового розслідування не мають можливості провести ті чи інші слідчі (розшукові) дії саме взаємодія із громадськістю є шляхом реалізації певних завдань та отримання необхідних доказів.

Також варто наголосити на ефективності взаємодії при розслідуванні колабораційної діяльності міжвідомчої взаємодії. Адже, досить часто злочини, передбачені статтею 111-1 Кримінального кодексу України виявляються органами Національної поліції і саме слідчі цього органу здійснюють початковий етап розслідування з подальшою передачею матеріалів за підслідністю до Служби безпеки України.

Також ми  підтримуємо позицію, висловлену І.А. Скічко в науковому дослідженні про те, що взаємодія з оперативними підрозділами під час розслідування колабораційної діяльності відіграє важливе значення, так як колабораційна діяльність виявляється оперативним шляхом (в обставинах неочевидності), що суттєво ускладнює процес документування та наступне проведення досудового розслідування, без участі оперативних підрозділів загалом, а також проведення негласних слідчих (розшукових) дій, зокрема Як вказує автор, проведення таких дій, як правило ототожнюється з основними обов’язками оперативних підрозділів та їх функціоналом, хоча Кримінальний процесуальний кодекс України, передбачає можливість слідчому, прокурору проводити їх самостійно [2, с. 160].

Таким чином, на підставі проведеного дослідження, можемо зробити висновок про важливість взаємодії правоохоронних органів між собою та з представниками громадськості при розслідуванні колабораційної діяльності. А в умовах воєнного стану в Україні, це питання набуває все більшої актуальності та потребує подальших наукових досліджень.

ЛІТЕРАТУРА

1. Кримінальний кодекс України: Закон від 5 квітня 2001 року №2341-ІІІ. База даних «Законодавство України», ВР України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text (дата звернення 13.02.2024).

2. Скічко І.А. Взаємодія в досудовому розслідуванні колабораційної діяльності: теоретико-правовий аспект. Право та державне управління. 2022. №4. С. 158-162.

_____________________

Науковий керівник: Кравчук Петро Юрійович, кандидат юридичних наук, доцент, ПВНЗ «Європейський університет»



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ МОЛОДІЖНИХ НЕФОРМАЛЬНИХ ЗЛОЧИННИХ УГРУПОВАНЬ
16.01.2024 13:19
СПОСІБ ВЧИНЕННЯ ЯК ОСНОВНИЙ ЕЛЕМЕНТ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ В СФЕРІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
16.01.2024 12:35
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА КОЛАБОРАЦІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ
16.01.2024 12:30
ТИПОВІ ВИДИ ЕКСПЕРТИЗ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ РЕЙДЕРСТВА, ПОВ’ЯЗАНОГО З САМОВІЛЬНИМ ЗАЙНЯТТЯМ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ
16.01.2024 12:15
ОСОБА ЗЛОЧИНЦЯ-КОРУПЦІОНЕРА
16.01.2024 11:54
МІСЦЕ КАТУВАНЬ В КРИМІНАЛІСТИЧНІЙ КЛАСИФІКАЦІЇ ВОЄННИХ ЗЛОЧИНІВ
12.01.2024 20:06
РОЗМЕЖУВАННЯ КАТЕГОРІЙ «ВОЄННИЙ СТАН» ТА «НАДЗВИЧАЙНИЙ СТАН» ПРИ ДОСУДОВОМУ РОЗСЛІДУВАННІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ
11.01.2024 12:54
РОЛЬ СУДОВОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОТРИМАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ, В УМОВАХ ВИКОРИСТАННЯ ВІРТУАЛЬНИХ АКТИВІВ
11.01.2024 12:51
МОРАЛЬНІ ЗАСАДИ ЯК ГАРАНТІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ НЕПОВНОЛІТНЬОГО ПОТЕРПІЛОГО У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ
09.01.2024 12:55
ДИСКРЕЦІЙНІ ПОВНОВАЖЕННЯ СУДУ ПРИ ВИРІШЕННІ ЦИВІЛЬНОГО ПОЗОВУ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ
09.01.2024 12:32




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше