:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ ПО СПРАВАХ ПРО ЕКОЛОГІЧНІ ЗЛОЧИНИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 16


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ ПО СПРАВАХ ПРО ЕКОЛОГІЧНІ ЗЛОЧИНИ
 
20.12.2011 14:09
Автор: Стасюк Людмила Леонідівна, проректор Луцького інституту розвитку людини Університету «Україна»
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

До особливостей місця події по кримінальних справах про забруднення навколишнього середовища варто віднести: множинність об’єктів огляду й видів забруднюючих речовин; просторість забруднених територій; різноманітність негативних наслідків вчиненого злочину.

На місці події огляду можуть бути піддані такі об’єкти: а) ділянки місцевості (забруднені сільськогосподарські угіддя, територія вивозу й знищення шкідливих відходів виробництва та ін.); б) забруднені водні простори (ділянки рік, озер, акваторії моря); в) забруднений повітряний простір; г) виробничі й складські приміщення промислових, комунальних, сільськогосподарських підприємств і інших організацій, їхні очисні споруду, пиловловлюючі і газоочисні установки; д) уражені шкідливими речовинами люди, тварини, птахи, риба, сільськогосподарські культури й ін.

При підготовці до огляду місця події слідчому доцільно:

а) вжити необхідних заходів по наданню допомоги потерпілим, по усуненню причин і наслідків забруднення, припиненню його подальшого поширення (у випадках, коли відоме джерело забруднення);

б) вирішити питання про участь в огляді місця події фахівців відповідного профілю в якості спеціалістів (працівників служб екологічного контролю, лікарів санепідемстанцій, біологів, інженерів по очисних спорудах, агрономів, водолазів і ін.). Надаване ними сприяння в збиранні криміналістично значимої інформації підвищує ефективність огляду. Необхідно при цьому переконатися в компетентності таких фахівців і їх незацікавленості у результатах справи. У ряді випадків до участі в огляді доцільно залучити свідків-очевидців події, представників підприємства-забруднювача, відповідальних за дотримання природоохоронних правил, осіб, прямо або побічно причетних до події;

в) запросити в якості понятих осіб, незацікавлених у результатах справи й бажано знайомих з видом діяльності, у процесі якої допущене забруднення;

г) підготувати засоби криміналістичної техніки (слідча валіза, фото- і відеозаписуючу апаратуру), а також інші технічні засоби (прилади для відбору проб повітря, води, ґрунту, дозиметри, газоаналізатори), засоби індивідуального захисту (спецодяг, протигаз і ін.) (Фефілатьєв А.В., 1999 р.).

Після прибуття на місце події спочатку оцінюють умови огляду (яка ступінь зараженості повітря й місцевості, чи припустиме знаходження там учасників огляду, чи вжиті заходи індивідуального захисту й забезпечення безпеки, приміром, якщо існує небезпека радіоактивного зараження або вибухів). Обов’язково надають допомогу потерпілим, якщо вона не була надана раніше, проводять опитування очевидців і вживають інших заходів, спрямованих на забезпечення умов проведення огляду.

На стадії загального (статичного) огляду слідчий зі спеціалістами оглядають місце екологічного злочину з метою: а) оцінки сутності події, чи є ознаки екологічного злочину; б) визначення меж території яка оглядається, основних вузлів і об’єктів огляду; в) вживання додаткових заходів по охороні місця події, якщо в цьому є необхідність; г) уточнення завдань учасників огляду, їхнього інструктажу; д) визначення послідовності огляду місця події.

У разі наявності значних площ забрудненої території здійснюють орієнтовну й оглядову фото- і відео зйомки, які по можливості проводять з вертольотів і інших легкомоторних літальних апаратів.

На стадії загального огляду залежно від встановлення меж огляду, наявності центральних і периферійних вузлів місця події обирають і методи огляду. Центральний вузол — це насамперед саме джерело забруднення (очисна споруда, місце смітника й т.п.) або ділянки території, акваторія моря й т.п.). Довкола нього іноді на значній відстані можуть перебувати периферійні зони, причинно пов’язані із центром (примикаючі до зони забруднення, приміром, сільськогосподарські або лісові угіддя).

Центральний вузол місця події піддається суцільному огляду, периферійні зони — вибірковому. Якщо джерело забруднення відоме, то доцільніше розпочати огляд з місця знаходження джерела, використовуючи ексцентричний спосіб огляду (від центра — до периферії). Якщо ж джерело забруднення встановити не вдалося, огляд починають із ураженої зони, застосовуючи концентричний спосіб огляду (від периферії — до центра). Слідчий може також пересуватися в напрямі, протилежному поширенню шкідливих речовин, використовуючи фронтальний спосіб огляду. Можлива комбінація двох, а то й усіх трьох способів огляду (Карагодін В.Н., 2005 р.).

З метою виявлення джерела забруднення враховують дані про напрям і силу вітру, характер рельєфу місцевості, температуру й швидкість течії води, висоту викидів і ступінь інтенсивності опадів і т.ін. У відшуканні можливого джерела забруднення можуть допомогти також карти або схеми каналізаційних шляхів підприємства і його очисної системи.

На стадії детального (динамічного) огляду здійснюють вузлову й детальну зйомку місця події. Тут же необхідно приділити увагу не тільки джерелу забруднення, але й наслідкам забруднення: місцям скупчень відходів виробництва; місцям найбільшого зосередження загиблих тварин, птахів, риби; уражених забрудненням сільськогосподарських посівів і дикоростучих рослин.

Характерним для цього виду огляду місця події є обов’язковий відбір проб в тому або іншому середовищі для наступного попереднього дослідження або проведення відповідної експертизи з метою встановлення джерела забруднення, характеру й ступеня враження забрудненням об’єктів.

З місця події по справах про екологічні злочини вилучають також по кілька екземплярів загиблої риби, уражених тварин, птахів і рослин, що перебувають на місцях забруднень. У зв’язку зі складністю відбору проб, їх зберіганням і перевезенням, проведення цієї роботи доручають фахівцям відповідного профілю. Отримані проби й екземпляри тваринного й рослинного походження направляють на дослідження в лабораторії органів, які здійснюють контроль за станом навколишнього середовища.

В ході огляду місця події його результати фіксуються в робочих записах, фотозйомкою, відеозаписом. По завершенні огляду складається протокол, у якому необхідно вказати місце знаходження, вид об’єкта, який оглядається, і його індивідуалізуючи ознаки, а також вид і обсяг вилучених проб, координати місць, звідки вони отримані. Щоб не захаращувати описову частину протоколу огляду місця події, відбір проб можна оформити спеціальним протоколом, який додається потім до основного процесуального документа. Цій же меті служить фотозйомка й відеозапис. Практикують всі види зйомок місця події: орієнтуюча — для фіксації просторової довжини забрудненої території; оглядова — у межах окремих ділянок, осередків (джерел) забруднення, очисних споруд і т.п.; вузлова й детальна — для фотографування окремих вузлів і деталей об’єктів.

Відеозапис доцільно застосовувати для фіксації триваючого викиду шкідливих речовин, термінової роботи з ліквідації наслідків забруднення й у низці інших випадків (Фефілатьєв А.В., 1999 р.).

На схемах (кресленнях, планах) місця події графічно зображуються уражені ділянки, джерела забруднення, очисні спорудження, напрямки поширення шкідливих речовин у навколишньому середовищі, місця загибелі представників флори й фауни, пункти одержання проб і т.п.

Отже, отримання криміналістично значимої інформації під час огляду місця події по справах про екологічні злочини напряму пов’язане з дотриманням криміналістичних рекомендацій щодо: підготовки до такого огляду, виокремлення об’єктів, використання приймів огляду, залучення спеціалістів, відбору проб, використання фото та відео зйомки, рисування планів та схем, виконання завдань огляду.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПСИХОЛОГІЧНИЙ ПОРТРЕТ (ПРОФІЛЬ) ЗЛОЧИНЦЯ: ПОНЯТТЯ, СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ, ЙОГО ЗМІСТ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ
30.11.2011 14:07
ПОНЯТТЯ ЗЛОЧИННИХ ГРУП ТА ЇХ КРИМІНАЛІСТИЧНІ ТИПИ
30.11.2011 13:55
НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИННИМ ПОРУШЕННЯМ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ НА ПАСАЖИРСЬКОМУ АВТОТРАНСПОРТІ
24.11.2011 15:23
МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КОМПЛЕКСНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННИХ ЗАВОЛОДІННЯ ТАКИМИ ЗАСОБАМИ
20.12.2011 14:54
МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННИХ ЗАВОЛОДІНЬ АВТОТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
20.12.2011 14:46
ОГЛЯД МІСЦЯ ПОДІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗҐВАЛТУВАННЯ МАЛОЛІТНІХ
20.12.2011 14:43
ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ ДОПИТУ МАЛОЛІТНІХ ПОТЕРПІЛИХ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗГВАЛТУВАНЬ
20.12.2011 14:41
СТАНОВЛЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ПРО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНУ ВЛАСНІСТЬ
20.12.2011 14:38
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗЛОЧИННИХ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ НА КОМП'ЮТЕРНЕ ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
20.12.2011 14:35
НАПРЯМИ ВИКОРИСТАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ РЕЗУЛЬТАТІВ ЕКСПЕРТИЗИ ЛАКОФАРБОВИХ МАТЕРІАЛІВ ТА ПОКРИТТІВ
20.12.2011 14:22




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше