:: LEX :: ПРОБЛЕМИ ПОШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМИ ПОШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
 
22.12.2012 01:40
Автор: Ковальова Ольга Вікторівна, експерт сектору Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при Головному управлінні МВС України в Донецькій області, здобувач кафедри криміналістики і судової медицини Національної академії внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

1. Пошуково-пізнавальна діяльність у кримінальному судочинстві багатофункціональна. Вона реалізується в рамках декількох напрямів, кожному з яких властиві свої завдання й засоби їх виконання. Це дозволяє науковцям (Образцов В. О., 1997 р.) виділяти такі відносно самостійні види діяльності : пошукову, фіксаційно-засвідчувальну, дослідницьку й конструктивну.

2. У криміналістиці відсутня єдність поглядів на поняття й сутність пошуку та розшуку. Неоднозначність цих понять полягає в тому, що розшук деякі науковці визначають як «взаємозалежну пошукову діяльність слідчого» (Кертес І., 1986 р.), у пошук включають проведення як пошукових заходів, так і дій по виявленню невидимих об’єктів і слідів.

Процес доведення тотожності матеріальних об’єктів, розшуку і встановлення шуканого об’єкта інколи називають ідентифікаційно-пошуковою діяльністю (Колдін В. Я., 1981 р.).

Прихильники розширювального тлумачення поняття пошуку розглядають інформаційно-пошукову діяльність як початковий базовий етап усієї діяльності по розслідуванню злочину, незалежно від суб’єктів і конкретних об’єктів пошуку (Кертес І., 1986 р.). При цьому до неї включають : одержання інформації про обставини злочину шляхом проведення процесуальних дій, оперативно-розшукових заходів, оперативний пошук, розшук осіб і об’єктів, використання матеріалів криміналістичних обліків, ідентифікацію шуканих об’єктів.

Таке трактування пошуку неминуче призводить до того, що вся робота слідчого по збиранню, оцінці й використанню інформації про злочин розглядається як пошукова діяльність, з чим, звичайно, не можна погодитися.

З етимологічної точки зору пошук і розшук є словами-синонімами, тому що їх метою є виявлення осіб і матеріальних об’єктів. Але пошукова діяльність є функцією слідчого й органів дізнання. Проведені слідчим із цією метою пошукові заходи й слідчі дії спрямовані на виявлення встановлених (відомих) об’єктів, тобто осіб і предметів, у відношенні яких є дані, необхідні для їх індивідуалізації й ототожнення (Бєлкін Р. С., 1987 р.). Тому діяльність, спрямовану на встановлення тотожності шуканої особи або предмета, слушно, на нашу думку, пропонують називати ідентифікаційно-пошуковою, а не пошуковою (Кірсанов З. І., Лясніков А. В., 1993 р.).

3. Активна цілеспрямована пошукова діяльність у кримінальному судочинстві є необхідним атрибутом кожного виду практичного слідознавства. Лише після того, як об’єкт — носій інформації виявлений, створюється можливість його фіксації, вилучення, дослідження з метою одержання, переробки, перевірки, передачі й використання даних, яку містяться в ньому (Образцов В. О., 1997 р.).

Об’єкти — носії інформації можуть стати предметом пошуку в різноманітних ситуаціях. Розшукуються особи, які пропали безвісті, учасники кримінальних подій, які зникли з місця події, обвинувачувані й підсудні, що втекли з-під варти. Предметом пошуку можуть бути потерпілі, особи місцезнаходження яких невідоме, невстановлені особи, які були очевидцями досліджуваних подій, а також викрадені речі, цінності, викрадені транспортні засоби, контрабандний товар, анонімники, канали витоку інформації, що становить оперативну або слідчу таємницю, нелегально перевезені наркотичні речовини, вогнепальна зброя що незаконно зберігається й багато чого іншого.

4. Підготовка й проведення пошукових заходів здійснюються з урахуванням обставин вчиненого, особи потерпілого, злочинця, пізнавальної ситуації. Пошук носіїв інформації здійснюється : а) яким-небудь одним суб’єктом пошуково-пізнавальної діяльності (наприклад, одноосібно слідчим, експертом) або групою суб’єктів цієї діяльності, що поєднують свої зусилля й можливості для виконання загального завдання (наприклад, слідчо-оперативною групою); б) на основі використання окремих прийомів, методів, методик або шляхом комплексного використання різних прийомів, методів і методик; в) із застосуванням техніко-криміналістичних засобів і без них; г) у лабораторних або в так званих польових умовах; д) у рамках гласних дій і заходів або негласних, часом замаскованих, залегендованих дій і заходів; є) в умовах початкової інформаційної невизначеності в питанні про ознаки встановлюваного об’єкта або в умовах наявності конкретних даних про конкретні ідентифікаційні ознаки об’єкта; ж) шляхом виконання комплексу однотипних дій або дій різного характеру; з) за допомогою, при нейтральній позиції правопорушників або в умовах їх активної протидії; і) в умовах ризику для життя й здоров’я суб’єктів пошуку й поза ними, по так званим «гарячим слідам», а також за матеріалами справ про злочини минулих років; й) з використанням криміналістичного, оперативного й іншого видів обліку або без цього (Образцов В. О., 1997 р.).

Поряд з розслідуванням пошукова діяльність є важливою функцією органів досудового слідства й дізнання. Зміст і мета пошукової діяльності становлять виявлення злочинів і їх слідів, встановлення й виявлення злочинців, інших об’єктів, які є джерелами криміналістично значимої й доказової інформації : потерпілих, очевидців, свідків; зброї, предметів, використаних як знаряддя злочину; предметів злочинного замаху; приналежного винним майна й цінностей, на які може бути накладений арешт з метою забезпечення реального відшкодування заподіяної шкоди.

Тому здійснення розшуку тих або інших об’єктів (без чого практично неможливе пізнання розслідуваного діяння) поглинає значну частину робочого часу слідчого й працівника органа дізнання, вимагає від них знання й правильного застосування криміналістичних засобів, тактичних методів і прийомів, значних професійних зусиль, поєднання пошукових і слідчих дій, взаємодії в роботі.

5. Проведений науковий аналіз проблем розшуку переконує в необхідності й. доцільності розширення предмета криміналістики. Заслуговують, на наш погляд, схвалення й підтримку пропозиції науковців не тільки про створення теорії розшуку, але й про віднесення її до предмета криміналістики (Колдін В. Я., 1981 р.). Пошукова діяльність є вкрай важливим елементом структури предмета. Тим самим наука криміналістика, з одного боку, піднімається в своєму розвитку на щабель вище, а з іншого боку — буде більш продуктивно задовольняти потреби практики розкриття, розслідування й запобігання злочинів.

Тому, ми підтримуємо думку науковців (Великородний П. Г., 1988 р.), що предмет криміналістики — це структура пошукової й інформаційно-пізнавальної діяльності по розкриттю, розслідуванню й запобіганню злочинів шляхом застосування криміналістичних прийомів, методів та засобів.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
УМІННЯ ПРОВЕДЕННЯ ЛЕКЦІЙНИХ ЗАНЯТЬ ПО КРИМІНАЛІСТИЦІ
22.12.2012 01:48
ДО ПИТАННЯ ПРО СТВОРЕННЯ МОДЕЛІ ПРАЦІВНИКА ЕКСПЕРТНОЇ СЛУЖБИ
22.12.2012 01:46
ОСОБЛИВОСТІ ОБШУКУ ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
22.12.2012 01:44
ОСОБЛИВОСТІ ФІКСАЦІЇ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ, ПІД ЧАС СЛІДЧОГО ОГЛЯДУ ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ З НЕЮ
22.12.2012 01:43
ПИТАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУДОВО-БУХГАЛТЕРСЬКОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
20.12.2012 16:32
ПРИЗНАЧЕННЯ ПОЧЕРКОЗНАВЧОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
20.12.2012 16:30
ПРОБЛЕМИ ВИЯВЛЕННЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ МІКРОСЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ, ВЧИНЕНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ
20.12.2012 16:26
ОСОБЛИВОСТІ ОГЛЯДУ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ, ВИЯВЛЕНОЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ НЕЮ
20.12.2012 16:21
МОЖЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ ХОЛОДНОЇ ЗБРОЇ ТА ЇЇ СЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ
20.12.2012 16:14
МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗАПАХОВИХ СЛІДІВ ЛЮДИНИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ
20.12.2012 16:10




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше