:: LEX :: ПРОБЛЕМИ ПОШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 61)

Срок представления материалов

16 мая 2024

До начала конференции осталось дней 7


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМИ ПОШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
 
22.12.2012 01:40
Автор: Ковальова Ольга Вікторівна, експерт сектору Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при Головному управлінні МВС України в Донецькій області, здобувач кафедри криміналістики і судової медицини Національної академії внутрішніх справ
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право]

1. Пошуково-пізнавальна діяльність у кримінальному судочинстві багатофункціональна. Вона реалізується в рамках декількох напрямів, кожному з яких властиві свої завдання й засоби їх виконання. Це дозволяє науковцям (Образцов В. О., 1997 р.) виділяти такі відносно самостійні види діяльності : пошукову, фіксаційно-засвідчувальну, дослідницьку й конструктивну.

2. У криміналістиці відсутня єдність поглядів на поняття й сутність пошуку та розшуку. Неоднозначність цих понять полягає в тому, що розшук деякі науковці визначають як «взаємозалежну пошукову діяльність слідчого» (Кертес І., 1986 р.), у пошук включають проведення як пошукових заходів, так і дій по виявленню невидимих об’єктів і слідів.

Процес доведення тотожності матеріальних об’єктів, розшуку і встановлення шуканого об’єкта інколи називають ідентифікаційно-пошуковою діяльністю (Колдін В. Я., 1981 р.).

Прихильники розширювального тлумачення поняття пошуку розглядають інформаційно-пошукову діяльність як початковий базовий етап усієї діяльності по розслідуванню злочину, незалежно від суб’єктів і конкретних об’єктів пошуку (Кертес І., 1986 р.). При цьому до неї включають : одержання інформації про обставини злочину шляхом проведення процесуальних дій, оперативно-розшукових заходів, оперативний пошук, розшук осіб і об’єктів, використання матеріалів криміналістичних обліків, ідентифікацію шуканих об’єктів.

Таке трактування пошуку неминуче призводить до того, що вся робота слідчого по збиранню, оцінці й використанню інформації про злочин розглядається як пошукова діяльність, з чим, звичайно, не можна погодитися.

З етимологічної точки зору пошук і розшук є словами-синонімами, тому що їх метою є виявлення осіб і матеріальних об’єктів. Але пошукова діяльність є функцією слідчого й органів дізнання. Проведені слідчим із цією метою пошукові заходи й слідчі дії спрямовані на виявлення встановлених (відомих) об’єктів, тобто осіб і предметів, у відношенні яких є дані, необхідні для їх індивідуалізації й ототожнення (Бєлкін Р. С., 1987 р.). Тому діяльність, спрямовану на встановлення тотожності шуканої особи або предмета, слушно, на нашу думку, пропонують називати ідентифікаційно-пошуковою, а не пошуковою (Кірсанов З. І., Лясніков А. В., 1993 р.).

3. Активна цілеспрямована пошукова діяльність у кримінальному судочинстві є необхідним атрибутом кожного виду практичного слідознавства. Лише після того, як об’єкт — носій інформації виявлений, створюється можливість його фіксації, вилучення, дослідження з метою одержання, переробки, перевірки, передачі й використання даних, яку містяться в ньому (Образцов В. О., 1997 р.).

Об’єкти — носії інформації можуть стати предметом пошуку в різноманітних ситуаціях. Розшукуються особи, які пропали безвісті, учасники кримінальних подій, які зникли з місця події, обвинувачувані й підсудні, що втекли з-під варти. Предметом пошуку можуть бути потерпілі, особи місцезнаходження яких невідоме, невстановлені особи, які були очевидцями досліджуваних подій, а також викрадені речі, цінності, викрадені транспортні засоби, контрабандний товар, анонімники, канали витоку інформації, що становить оперативну або слідчу таємницю, нелегально перевезені наркотичні речовини, вогнепальна зброя що незаконно зберігається й багато чого іншого.

4. Підготовка й проведення пошукових заходів здійснюються з урахуванням обставин вчиненого, особи потерпілого, злочинця, пізнавальної ситуації. Пошук носіїв інформації здійснюється : а) яким-небудь одним суб’єктом пошуково-пізнавальної діяльності (наприклад, одноосібно слідчим, експертом) або групою суб’єктів цієї діяльності, що поєднують свої зусилля й можливості для виконання загального завдання (наприклад, слідчо-оперативною групою); б) на основі використання окремих прийомів, методів, методик або шляхом комплексного використання різних прийомів, методів і методик; в) із застосуванням техніко-криміналістичних засобів і без них; г) у лабораторних або в так званих польових умовах; д) у рамках гласних дій і заходів або негласних, часом замаскованих, залегендованих дій і заходів; є) в умовах початкової інформаційної невизначеності в питанні про ознаки встановлюваного об’єкта або в умовах наявності конкретних даних про конкретні ідентифікаційні ознаки об’єкта; ж) шляхом виконання комплексу однотипних дій або дій різного характеру; з) за допомогою, при нейтральній позиції правопорушників або в умовах їх активної протидії; і) в умовах ризику для життя й здоров’я суб’єктів пошуку й поза ними, по так званим «гарячим слідам», а також за матеріалами справ про злочини минулих років; й) з використанням криміналістичного, оперативного й іншого видів обліку або без цього (Образцов В. О., 1997 р.).

Поряд з розслідуванням пошукова діяльність є важливою функцією органів досудового слідства й дізнання. Зміст і мета пошукової діяльності становлять виявлення злочинів і їх слідів, встановлення й виявлення злочинців, інших об’єктів, які є джерелами криміналістично значимої й доказової інформації : потерпілих, очевидців, свідків; зброї, предметів, використаних як знаряддя злочину; предметів злочинного замаху; приналежного винним майна й цінностей, на які може бути накладений арешт з метою забезпечення реального відшкодування заподіяної шкоди.

Тому здійснення розшуку тих або інших об’єктів (без чого практично неможливе пізнання розслідуваного діяння) поглинає значну частину робочого часу слідчого й працівника органа дізнання, вимагає від них знання й правильного застосування криміналістичних засобів, тактичних методів і прийомів, значних професійних зусиль, поєднання пошукових і слідчих дій, взаємодії в роботі.

5. Проведений науковий аналіз проблем розшуку переконує в необхідності й. доцільності розширення предмета криміналістики. Заслуговують, на наш погляд, схвалення й підтримку пропозиції науковців не тільки про створення теорії розшуку, але й про віднесення її до предмета криміналістики (Колдін В. Я., 1981 р.). Пошукова діяльність є вкрай важливим елементом структури предмета. Тим самим наука криміналістика, з одного боку, піднімається в своєму розвитку на щабель вище, а з іншого боку — буде більш продуктивно задовольняти потреби практики розкриття, розслідування й запобігання злочинів.

Тому, ми підтримуємо думку науковців (Великородний П. Г., 1988 р.), що предмет криміналістики — це структура пошукової й інформаційно-пізнавальної діяльності по розкриттю, розслідуванню й запобіганню злочинів шляхом застосування криміналістичних прийомів, методів та засобів.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
УМІННЯ ПРОВЕДЕННЯ ЛЕКЦІЙНИХ ЗАНЯТЬ ПО КРИМІНАЛІСТИЦІ
22.12.2012 01:48
ДО ПИТАННЯ ПРО СТВОРЕННЯ МОДЕЛІ ПРАЦІВНИКА ЕКСПЕРТНОЇ СЛУЖБИ
22.12.2012 01:46
ОСОБЛИВОСТІ ОБШУКУ ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
22.12.2012 01:44
ОСОБЛИВОСТІ ФІКСАЦІЇ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ, ПІД ЧАС СЛІДЧОГО ОГЛЯДУ ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ З НЕЮ
22.12.2012 01:43
ПИТАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУДОВО-БУХГАЛТЕРСЬКОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
20.12.2012 16:32
ПРИЗНАЧЕННЯ ПОЧЕРКОЗНАВЧОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
20.12.2012 16:30
ПРОБЛЕМИ ВИЯВЛЕННЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ МІКРОСЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ, ВЧИНЕНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ
20.12.2012 16:26
ОСОБЛИВОСТІ ОГЛЯДУ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ, ВИЯВЛЕНОЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ НЕЮ
20.12.2012 16:21
МОЖЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ ХОЛОДНОЇ ЗБРОЇ ТА ЇЇ СЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ
20.12.2012 16:14
МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗАПАХОВИХ СЛІДІВ ЛЮДИНИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ
20.12.2012 16:10




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше