:: LEX :: ПРО ВИМОГИ ДО УСИНОВЛЮВАЧІВ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 9


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРО ВИМОГИ ДО УСИНОВЛЮВАЧІВ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ
 
19.09.2022 19:40
Автор: Шаповал Леся Іванівна, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін Національної академії внутрішніх справ; Шаповал Володимир Володимирович, студент, ННІЗДН Національної академії внутрішніх справ
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Одним з найбільш з пріоритетних способів влаштування дітей, які залишилися без опіки батьків відповідно до Сімейного кодексу України (далі – СК України), є їх усиновлення.

Основною ціллю усиновлення є не матеріальне забезпечення і виховання дитини, а створення для неї умов проживання у повноцінній сім’ї, де будуть забезпечуватися стабільні та гармонійні умови її життя. 

До осіб, які бажають усиновити дитину висуваються згідно статті 211 СК України наступні вимоги: усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини; усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п'ятнадцять років. У разі усиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою, ніж вісімнадцять років; усиновлювачами можуть бути подружжя. А також, якщо дитина має лише матір, вона не може бути усиновлена чоловіком, з яким її мати не перебуває у шлюбі. Якщо дитина має лише батька, вона не може бути усиновлена жінкою, з якою він не перебуває у шлюбі. Якщо такі особи проживають однією сім’єю, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини. Якщо дитина має лише матір або лише батька, які у зв'язку з усиновленням втрачають правовий зв'язок з нею, усиновлювачем дитини може бути один чоловік або одна жінка; усиновлювачами можуть бути лише різнополі особи; особи, які не перебувають у шлюбі між собою, не можуть усиновити одну і ту ж дитину. Але якщо такі особи проживають однією сім'єю, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини.

Також, стаття 212 СК України дає вичерпний перелік осіб, які не можуть бути усиновлювачами. До них належать особи обмежені у дієздатності, визнані недієздатними, позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; особи, які не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу) тощо [2].

Сьогодні активні бойові дії по всій території України часто призводять до розлуки батьків і дітей. Тисячі дітей залишаються сиротами, які втратили своїх батьків, піклувальників чи опікунів та стикнулися з страшними реаліями війни.

В засобах масової інформації часто можна зустріти виявлення бажання подбати про таких дітей і навіть бажання їх усиновити. На сьогоднішній день усиновлення є доволі тривалою процедурою, яка передбачає, що охочі усиновити дитину мають пройти навчання, довести, що відповідають вимогам для усиновлення і стати на спеціальний облік кандидатів в усиновлювачі, який ведуть служби у справах дітей [1].

Разом з тим, хочемо зазначити, що з огляду на сьогодення, варто було б внести до СК України певні зміни і доповнення, які стосувалися б вимог до осіб, які хочуть усиновити дитину.

Так, хочемо відмітити, що законодавець досить багато уваги приділяє формальним питанням усиновлення – доходу усиновлювачів, добробуту, наявності житлового приміщення. Дані критерії є дуже значущими, проте важливішу роль відіграє моральний клімат у сім'ї потенційних усиновлювачів, щоб не виникало жорстокого поводження із усиновленими дітьми в подальшому. У зв'язку з цим вважаємо правильно було б серед умов для усиновлення, встановити обов'язок проходження кандидатами психологічного тестування та огляду.

Хочемо звернути увагу також на те, що на сьогоднішній день вимогу, про те, що усиновлювачами можуть бути лише подружжя теж варто скасувати. Вважаємо, що чоловік чи жінка, які не перебувають у шлюбі, але якщо вони відповідають усім іншим вимогам, які ставляться до усиновлювачів, то вони мають право стати усиновлювачами і виховувати дитину. До того ж, враховуючи те, що під час воєнних дій багато людей, як військових так і цивільних гинуть, то надання можливості самотній людині виховувати дитину в любові і затишку, де вона почуватиметься безпечно – це буде врахування найкращих інтересів дитини. І вже після того, як не знайдеться самотнього громадянина України, який не перебуває у шлюбі і, який захоче усиновити дитину, варто давати можливість усиновити цю дитину іноземними громадянами (окрім громадян Російської Федерації). 

Підводячи підсумок вище викладеному, хочемо зазначити, що для належного забезпечення реалізації права на усиновлення дітей в умовах воєнного стану та після його завершення, є доцільним внести зміни та доповнення до СК України які б стосувалися вимог до усиновлювачів.

Література:

1. Белуга Ю.М. Основні аспекти пов’язані з усиновленням в умовах воєнного стану. Російсько-українська війна: право, безпека, світ: матеріали VІ Міжнародної науково-практичної конференції. (29-30 квітня 2022р.). Тернопіль: ЗУНУ. 2022. С. 25-28. URL: http://confuf.wunu.edu.ua/index.php/confuf/article/view/875/862



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДЕРЖАВА ЯК ЮРИДИЧНА ОСОБА ПУБЛІЧНОГО ПРАВА
21.09.2022 22:46
ОСОБЛИВОСТІ ТРАНСКОДОННИХ ПРИВАТНО-ПРАВОВИХ ВІДНОСИН У КІБЕРПРОСТОРІ
21.09.2022 22:23
ЩОДО ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ НА МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ ЗА КОРДОНОМ
21.09.2022 21:48
THE INFLUENCE OF THE PRACTICE OF THE ECTHR ON THE FORMATION OF THE CONTENT OF THE RIGHT TO JUDICIAL PROTECTION OF BUSINESS ENTITIES IN UKRAINE AND ITS IMPLEMENTATION
19.09.2022 20:41
ПРОБЛЕМАТИКА ЛАКОНІЧНОСТІ ЗАКОНОДАВЧОГО ЗАКРІПЛЕННЯ ОБСТАВИН НЕПЕРЕБОРНОЇ СИЛИ В ЦИВІЛЬНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ
19.09.2022 20:04
ДО ПИТАННЯ ПРО ОСОБЛИВОСТІ ІСТОТНИХ УМОВ ДОГОВОРІВ НА КОРИСТУВАННЯ ПОСЛУГАМИ ІНТЕРНЕТ
07.09.2022 13:20




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше