:: LEX :: МЕТОД КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ДІАГНОСТИ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СФЕРІ ЕКОНОМІКИ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 61)

Срок представления материалов

16 мая 2024

До начала конференции осталось дней 9


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МЕТОД КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ДІАГНОСТИ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СФЕРІ ЕКОНОМІКИ
 
20.12.2012 16:00
Автор: Старушкевич Анатолій Володимирович, кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри права Луцького інституту розвитку людини Відкритого Міжнародного університету «Україна»
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право]

Криміналістична діагностика як окрема криміналістична теорія існує відносно недавно. Початок її розробки можна віднести до 70-х років минулого століття. Основоположники цієї теорії визначали криміналістичну діагностику як вчення про закономірності розпізнавання криміналістичних об’єктів за їх ознаками. Введенню в криміналістичну науку понять «криміналістична діагностика» і «експертна криміналістична діагностика» передувало виділення теоретичних аспектів пізнавальної діяльності, яка не вирішує ідентифікаційних завдань і має самостійний напрям в науці (Корухов Ю. Г., 2001 р.).

На думку провідних дослідників зазначеної криміналістичної теорії, терміну «діагностика» властиві три значення : розпізнавання, розрізнення й визначення. Криміналістична діагностика акумулює всі ці значення й може бути визначена як окремий метод пізнання механізму злочину на основі його відображення на об’єктах матеріального світу (Бєлкін Р. С., 1977 р.).

Поділяючий такий підхід, стосовно розслідування злочинної діяльності в сфері економіки, зазначимо, що для того щоб розпізнавання стало можливим, необхідна побудова типових моделей таких злочинів. Використання в правоохоронній практиці типових моделей злочинної діяльності дозволить розрізняти (відрізняти) досліджувану конкретну ситуацію від тих, на підставі яких побудовані моделі. У свою чергу, кожна нова ситуація може служити підставою для розробки відповідної моделі, і в такий спосіб буде поповнюватися база даних про типові моделі злочинів у сфері економіки. Отже, побудова типових моделей злочинів у сфері економіки дозволить не тільки розпізнавати й розрізняти, але й визначати.

Розробці теоретичних основ побудови криміналістичних моделей злочинної діяльності у сфері економіки присвячені публікації Є. Ю. Андроннікової, Г. А. Густова, А. В. Дулова, М. К. Камінського, А. Ф. Лубіна,  та ін.

Серед окремих завдань криміналістичної діагностики злочинної діяльності у сфері економіки зазначені автори визначають : а) встановлення приналежності досліджуваної моделі певного злочину до відповідної типової моделі; б) встановлення фаз або етапів, з яких складається процес злочинної діяльності в досліджуваній моделі; в) визначення складу криміналістично значимої інформації, у якій знаходять відображення дії по вчиненню злочину (документи, облікові регістри, звітність, договори й ін.); г) встановлення часових характеристик вчинення злочину (період який тривала злочинна діяльність, протягом якого вчинялися певні дії, послідовність дій спрямованих на досягнення злочинного результату, послідовність утворення ознак і слідів злочину; д) визначення організацій, задіяних у злочинній діяльності, складу злочинної групи, професійної підготовки її учасників і розподілу ролей між ними; є) ретроспективне дослідження причинно-наслідкових зв’язків у діях, з яких складався процес вчинення злочину; ж) прогнозування можливих наслідків, які могли наступати в результаті тих або інших дій кожного з учасників злочинної групи в процесі вчинення злочину; з) встановлення механізму, який використовувався, а також механізму злочинної діяльності в цілому; і) встановлення відповідності показань учасників процесу тому механізму злочинної діяльності, який визначено на підставі документальних даних; к) встановлення криміногенних факторів, які становлять причини й умови використання конкретної моделі економічного злочину.

Предметом криміналістичної діагностики злочинної діяльності у сфері економіки, є ознаки й сліди в економічній інформації, дій по вчиненню таких злочинів, причини й умови, які сприяли вчиненню злочину, що дають можливість визначення механізму злочину в цілому або окремих його фрагментів (Андроннікова Є. Ю., 2006 р.).

Практичне значення криміналістичної діагностики злочинної діяльності в сфері економіки полягає в одержанні відносно нетрудомістким шляхом, досить достовірної інформації про подію злочину, необхідну для аналізу слідчих ситуацій і побудови слідчих версій під час розкриття та розслідування злочинів аналізованого виду.

Процес криміналістичної діагностики злочинної діяльності в сфері економіки повинен включати такі основні етапи.

Перший етап — постановка питань, на які необхідно одержати відповідь у результаті діагностики.

Другий етап — визначення складу й обсягу криміналістично значимої інформації, як правило економічного характеру, необхідної для криміналістичної діагностики злочинної діяльності.

Третій етап — виявлення ознак і слідів злочинної діяльності за допомогою аналізу криміналістично значимої інформації й криміналістичної оцінки результатів такого аналізу. На цьому етапі досліджується відповідність здійснених господарських і фінансових операцій типовим операціям або типовим моделям злочинної діяльності. Також визначається конкретний склад криміналістично значимої інформації, яка містить ознаки й сліди певного злочину.

Четвертий етап — визначення на основі криміналістично значимої інформації, яка містить ознаки й сліди злочинної діяльності, обставин, що входять до предмета доказування по кримінальних справах.

П’ятий етап — зіставлення отриманих у процесі криміналістичної діагностики результатів з даними, отриманими шляхом проведення слідчих (розшукових) дій на предмет виявлення невідповідностей.

Шостий етап — з’ясування причин невідповідностей, якщо вони будуть встановлені на п’ятому етапі.

По завершенні шести перерахованих етапів, результати криміналістичної діагностики злочинної діяльності в економічній сфері можуть бути застосовані для аналізу слідчих ситуацій і побудови слідчих версій, а також для встановлення причин і умов, які сприяли такій злочинній діяльності.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
УМІННЯ ПРОВЕДЕННЯ ЛЕКЦІЙНИХ ЗАНЯТЬ ПО КРИМІНАЛІСТИЦІ
22.12.2012 01:48
ДО ПИТАННЯ ПРО СТВОРЕННЯ МОДЕЛІ ПРАЦІВНИКА ЕКСПЕРТНОЇ СЛУЖБИ
22.12.2012 01:46
ОСОБЛИВОСТІ ОБШУКУ ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
22.12.2012 01:44
ОСОБЛИВОСТІ ФІКСАЦІЇ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ, ПІД ЧАС СЛІДЧОГО ОГЛЯДУ ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ З НЕЮ
22.12.2012 01:43
ПРОБЛЕМИ ПОШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
22.12.2012 01:40
ПИТАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУДОВО-БУХГАЛТЕРСЬКОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
20.12.2012 16:32
ПРИЗНАЧЕННЯ ПОЧЕРКОЗНАВЧОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЯ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ
20.12.2012 16:30
ПРОБЛЕМИ ВИЯВЛЕННЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ МІКРОСЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ, ВЧИНЕНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ
20.12.2012 16:26
ОСОБЛИВОСТІ ОГЛЯДУ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ, ВИЯВЛЕНОЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ НЕЮ
20.12.2012 16:21
МОЖЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ ХОЛОДНОЇ ЗБРОЇ ТА ЇЇ СЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ
20.12.2012 16:14




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше