:: LEX :: КРИМІНАЛІСТИЧНІ ПРАВИЛА ПОШУКУ БІОЛОГІЧНИХ СЛІДІВ НА МІСЦІ ВЧИНЕННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

КРИМІНАЛІСТИЧНІ ПРАВИЛА ПОШУКУ БІОЛОГІЧНИХ СЛІДІВ НА МІСЦІ ВЧИНЕННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ
 
16.10.2015 13:42
Автор: Погрібніченко Яна Олегівна, здобувач кафедри криміналістичних експертиз Навчально-наукового інституту підготовки фахівців експертно-криміналістичних підрозділів Національної академії внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Ключове значення для розслідування має пошукова діяльність, спрямована на збирання необхідної інформації про кримінальне правопорушення. Носіями інформації можуть виступати різні об’єкти, у тому числі, й сліди біологічного походження, що відображають ті або інші елементи розслідуваної події, і що, відповідно, є носіями криміналістично значущої інформації. Для того, щоб носії стали джерелами такої інформації, а згодом джерелами судових доказів, передусім їх необхідно виявити.

До основних закономірностей пошукової діяльності слідчого можна віднести наступні : а) відображення в матеріальному середовищі і свідомості людей ознак осіб та об’єктів, які знаходяться в розшуку, що дозволяє їх індивідуалізувати; б) повторюваність поведінки осіб, які знаходяться в розшуку, що дозволяє прогнозувати їх вчинки; в) залежність поведінки осіб, які знаходяться в розшуку, від умов, в яких вони знаходяться; г) обумовленість вибору способів приховування об’єктів, злочинним досвідом тих, що їх приховують, їх професійними навичками і психологічними властивостями; ґ) взаємозв’язок способів приховування об’єктів, що знаходяться в розшуку, і слідів застосування цих способів; д) залежність поведінки осіб, які знаходяться в розшуку, від характеру вчинених ними кримінальних правопорушень, міри їх громадської небезпеки, а також приналежності обвинувачених до певної вікової або злочинної групи [1-3 та ін.].

Успішне розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних з використанням слідів біологічного походження, залежить від вміння слідчого за загальною картиною події, яка відбулася, уявити собі її механізм, а також від наявності у нього спеціальних знань про загальні правила виявлення слідів. Ці правила полягають в наступному.

1. Сліди рекомендується шукати в місцях їх найбільш вірогідного знаходження : вони можуть концентруватися на знаряддях правопорушення, посуді, недопалках, предметах, що належать потерпілому, а також на предметах, загублених правопорушником під час боротьби (волосся на гребінці і т.ін.).

2. Необхідно брати до уваги, що правопорушник міг залишити сліди біологічного походження на предметах не лише внаслідок боротьби з потерпілим, але й в момент ушкодження при подоланні перешкод у приміщенні, де було вчинене кримінальне правопорушення, поза зв’язком з кримінальною подією. Не можна виключати версію про самопоранення правопорушника (використання при вбивстві ножа без обмежувача, бритви тощо); при цьому слід зосередити пошук слідів (крові) на предметах, якими він міг скористатися (наприклад, не маючи можливості вимити скривавлені руки, витер їх об фіранки, рушники, ганчірки тощо). Не слід нехтувати з цією метою оглядом брудної білизни, ящиків для сміття тощо. Важливо обстежувати усі можливі шляхи проникнення правопорушника в приміщення і виходи з нього (вхідні двері, коридор, вікно, а також інші об’єкти, яких міг торкатися правопорушник).

3. Якщо виявлена велика кількість слідів, необхідно фіксувати і вилучати їх усі, оскільки тільки в сукупності слідів відображається комплекс ознак, що дозволяє отримати повне уявлення про об’єкт, що залишив слід, а в низці випадків і вирішити питання про механізм слідоутворення.

4. Не можна обмежуватися виявленням слідів тільки одного виду, наприклад, крові, необхідно шукати сліди різних об’єктів, сукупність яких дозволяє відтворити повну картину події, яка відбулася.

5. При виявленні слідів необхідно вирішити питання про їх причинний зв'язок з обставинами події, для чого важливо передбачити заходи, спрямовані на визначення механізму утворення виявлених слідів (при зґвалтуванні : кров, сперма тощо).

6. Необхідно змоделювати, які сліди могли залишитися на правопорушникові і потерпілому у зв’язку з їх перебуванням на місці події (мікрочастки тощо).

7. Дії з виявлення слідів мають бути обережними, щоб не пошкодити не лише сліди, але й об’єкти.

8. На місці події учасники огляду повинні пересуватися тільки по вже оглянутій слідчим території, оберігаючи сліди від впливу несприятливих умов (снігу, дощу тощо), які прискорюють їх руйнування.

9. Важливо забезпечити такий порядок огляду, щоб його учасники не залишали своїх слідів на місці події на ділянках, що не піддавалися огляду. При цьому необхідно дотримуватися правил роботи зі слідами на місці події : мати гумові рукавички; торкатися об’єктів за грані, ребра, зберігаючи сліди; волосся брати пінцетом з м’якими кінчиками тощо.

10. З особливою ретельністю необхідно віднестися до вивчення негативних обставин (виявлених фактичних даних, подій, що суперечать логічному ходу).

11. Особливості застосування технічних засобів полягають в комбінації різних способів освітлення, використанні ультрафіолетових і інфрачервоних променів, луп, мікроскопів тощо, для пошуку невидимих об’єктів, а також хімічних методів виявлення слідів, якщо освітленням і оптичними методами виявити сліди неможливо (люмінол тощо).

Під час пошуку джерел криміналістично значущої інформації слідство найчастіше використовує паралельно декілька методів, застосування яких може бути доручене різним учасникам пошукової діяльності (спеціалісту, працівнику оперативного підрозділу).




Література :

1. Аистов И. А. Использование следов биологического происхождения при расследовании преступлений : автореф. дис. на соискание учен. степени канд. юрид. наук : спец. 12.00.09 «Уголовный процесс; криминалистика; судебная экспертиза». – Саратов, 2000.

2. Белкин Р. С. Криминалистика : проблемы, тендеции, перспективы / Р. С. Белкин. – М., 1987.

3. Турчин Д. А. Теоретические основы учения о следах и криминалистике : [монограф.] / Д. А. Турчин. – Владивосток, 1983.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ ОСІБ ЗВІЛЬНЕНИХ З МІСЦЬ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ
30.09.2015 13:50
ПРЕЗУМПЦІЯ ІСТИННОСТІ ВИРОКУ
30.09.2015 13:23
НАУКОВІ ЗАСАДИ ВИЗНАЧЕННЯ ПРОЦЕСУАЛЬНОГО СТАТУСУ ПОНЯТОГО ЯК УЧАСНИКА КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ
30.09.2015 10:33
СУТНІСТЬ, ФОРМИ ТА ЗМІСТ ІНФОРМУВАННЯ УЧАСНИКІВ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ
29.09.2015 12:43
ДО ПИТАННЯ ВИЗНАЧЕННЯ ЗМІСТУ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ВИТРАТ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗБЕРІГАННЯМ ТА ПЕРЕСИЛАННЯМ РЕЧЕЙ І ДОКУМЕНТІВ
26.09.2015 12:12
ОСНОВНІ ОЗНАКИ НАРКОЛАБОРАТОРІЙ В УКРАЇНІ
24.09.2015 19:03
ЩОДО ПОНЯТТЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ДОВІДКОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СУДОВИХ ЕКСПЕРТИЗ
16.10.2015 13:51
ДО ПИТАННЯ ПРО СТРУКТУРУ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ЮРИСТІВ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ПЕНІТЕНЦІАРНІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ
16.10.2015 13:47
ЩОДО ПОНЯТТЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ТОВАРОЗНАВЧИХ ЗНАНЬ
16.10.2015 13:44
ОКРЕМІ ПРОБЛЕМИ ЗАХИСТУ АРХЕОЛОГІЧНОЇ СПАДЩИНИ В УКРАЇНІ
15.10.2015 16:38




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше