:: LEX :: ПРОБЛЕМИ ПРОТИДІЇ НЕЗАКОННОМУ ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМИ ПРОТИДІЇ НЕЗАКОННОМУ ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ
 
14.05.2009 19:10
Автор: Мелюх Віктор Петрович, здобувач кафедри криміналістики Київського національного університету внутрішніх справ
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
Незважаючи на окремі позитивні зміни та вжиття державами рішучих контрзаходів на національному, регіональному, дво- і багатосторонньому рівнях, проблема боротьби з незаконним обігом наркотиків у світі продовжує загострюватися. Незаконний обіг наркотиків, зловживання ними, нерідко супроводжується актами насильства і корупції, становлять серйозну небезпеку для здоров’я людей у всіх країнах, забирає життя сотень людей і знижують виробництво, підриває політичний устрій, завдає шкоди економіці і вичерпує ресурси навколишнього середовища.
Наркоділки не знають кордонів, їх діяльність не стримується відмінностями в політичній ідеології, вони успішно діють у світі вдосконалених систем телекомунікацій, транспортування і технологій.
Тільки в результаті кооперативних, об’єднаних зусиль, спрямованих урядами всього світу на розв’язання цієї проблеми, ми будемо відповідним чином захищені від загрози наркоманії. Світове співтовариство приділяє особливу увагу боротьбі з незаконним обігом наркотиків. Для об’єднання зусиль у цій боротьбі створені і діють спеціальні міжнародні організації, розробляються і реалізуються програми спеціальних дій держав. Генеральна Асамблея ООН, з ініціативи України, проголосила найближчі роки Десятиліттям боротьби зі зловживанням наркотиками. Україна, що приєдналася до конвенцій ООН з питань боротьби з незаконним обігом наркотиків та психотропних речовин, теж проводить цілеспрямовану роботу в цьому напрямі. Відомості про конфіскацію наркотиків свідчать про те, що торгівля наркотиками ведеться по всій Європі та обсяг її збільшується. Крім країн, по території яких традиційно проходить «балканський маршрут», торговці наркотиками використовують Угорщину, Чехію та Словаччину як країни транзиту. У 1991 році найбільша підпільна лабораторія по виробництву героїну була ліквідована у Франції. Було конфісковано понад 13 т кокаїну, більша частина якого надійшла з Колумбії.
У країнах Північної Америки найпоширенішим видом наркотику є кокаїн у вигляді «креку».
У країнах колишнього СРСР проблеми, пов’язані з наркотиками, продовжують зростати, посилюються соціальною нестабільністю, економічними труднощами і зміною політичного життя. Правоохоронні органи повідомляють про існування добре організованої злочинної структури, яка отримує значні прибутки від обігу наркотиків. Як і раніше, в основному вживаються наркотики місцевого виробництва: опій, канабіс, ефедрин і ряд психотропних речовин. Опійний мак культивується незаконно в деяких південних районах. Дикорослий канабіс зустрічається на площі в 4 млн.га в Казахстані, 1,5 млн.га — в далекосхідних районах, на великих територіях — у басейні нижньої Волги, на Північному Кавказі та в південних районах України. У Санкт-Петербурзі ліквідовано декілька підпільних лабораторій по виробництву синтетичних наркотиків, таких як фентаніл і метадон.
У Східній Європі все більше відчуваються проблеми, пов’язані з нелегальним обігом наркотиків. Принцип «відкритих» кордонів створює можливість для швидкого отримання значних сум «брудних» грошей. Є чіткі ознаки зростання обсягів нелегальної торгівлі наркотиками. При стабілізації економіки і зростанні життєвого рівня населення існує реальна загроза поширення наркоманії на території України, ймовірно, що продавці наркотиків переорієнтують свої зусилля з насичених західних ринків на східні.
Боротьбою з незаконним обігом наркотиків безпосередньо на території України займаються органи внутрішніх справ, Служба безпеки, у структурах яких створено спеціальні підрозділи по боротьбі з цим явищем.
На органи Державної митної служби України покладено боротьбу з міжнародним нелегальним переміщенням наркотиків через кордони України, проведення з оперативно-слідчою метою так званих «контрольованих поставок» наркотичних засобів. Міжнародні організації, які ведуть активну боротьбу з контрабандою наркотиків (ООН, ЄЕС, Всесвітня митна організація, Інтерпол), приділяють значну увагу становленню митної служби в Україні, використанню її можливостей у боротьбі з контрабандою наркотиків, спеціальному навчанню митників.
Ефективність міжнародного контролю за зловживаннями наркотичними та психотропними речовинами і за їх спрямуванням на нелегальний ринок залежить від єдиного підходу всіх країн, які включилися в боротьбу з контрабандою згаданих речовин, до вирішення цієї проблеми.
Україна як член ООН підписала конвенції ООН з питань протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психічних речовин і прекурсорів, і тому в повній мірі бере участь у всіх заходах, спрямованих на боротьбу з ними. Щорічно країни -учасники конвенцій, надсилають до Міжнародного комітету по контролю за наркотиками при ООН звіти, на основі яких Комітет робить доповідь, в якій дається аналіз стану в галузі контролю за наркотиками в усьому світі. У своїй доповіді Комітет звертає увагу урядів на допущені недоліки та помилки в національних системах контролю при виконанні договірних зобов’язань, а також вносить пропозиції та рекомендації, спрямовані на покращення роботи як на національних, так і на міжнародному рівнях.
Наявність великої сировинної бази по виготовленню наркотиків в Україні значно ускладнює проблему боротьби з наркоманією.
Традиційно Україна вирощувала опійний мак для потреб харчової та фармакологічної промисловості. Посівами займалися практично всі жителі сільської місцевості, і тому заборона вирощувати мак на присадибних ділянках була сприйнята неоднозначно. Окрім того, щорічно на території України обробляється близько 9 тис.га конопель у 176 господарствах п’яти областей. На час достигання конопель та маку міліція бере під охорону склади та поля. Нею ж проводиться робота з виявлення і знищення дикорослих конопель. Однак, ці заходи є не достатньо ефективні і потребують розширення, ефективнішого і цілеспрямованішого впровадження.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОВАДЖЕННЯ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНІ ПОДІЇ
31.03.2009 19:33
ТАКТИКА ДОПИТУ ПОТЕРПІЛИХ В СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ЗАВОЛОДІННЯ МОБІЛЬНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ
29.04.2009 22:20
РЕАЛІЗАЦІЯ ФУНКЦІЇ ОБВИНУВАЧЕННЯ ПРИ РОЗГЛЯДІ СУДОМ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ПРО ХАБАРНИЦТВО
26.04.2009 12:18
ФОРМИ ВЗАЄМОДІЇ СЛІДЧОГО Й ОРГАНА ДІЗНАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
25.05.2009 08:45
КЛАСИФІКАЦІЯ ВИБУХОВИХ РЕЧОВИН, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ ВЧИНЕННІ КРИМІНАЛЬНИХ ВИБУХІВ
25.03.2009 20:58
ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ВІДТВОРЕННІ ОБСТАНОВКИ І ОБСТАВИН ПОДІЇ ПО СПРАВІ ПРО ВБИВСТВО ВЧИНЕНЕ НА ЗАМОВЛЕННЯ
24.05.2009 09:40
ОКРЕМІ ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ДОПИТІ ПО СПРАВІ ПРО СЕКСУАЛЬНЕ ВБИВСТВО
24.05.2009 09:37
ПРОБЛЕМА УЧАСТІ ПОНЯТИХ У СЛІДЧИХ ДІЯХ
23.05.2009 09:38
ПЕРСПЕКТИВИ ДОСЛІДЖЕННЯ ШКІРЯНОГО ПОКРОВУ РУК ТА НІГ ЛЮДИНИ В КРИМІНАЛІСТИЦІ
23.05.2009 09:36
ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ
23.05.2009 09:33




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше