:: LEX :: ОПЕРАТИВНА ЗАКУПІВЛЯ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ У СТРУКТУРІ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 15


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОПЕРАТИВНА ЗАКУПІВЛЯ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ У СТРУКТУРІ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ
 
20.10.2009 15:00
Автор: Сулейманова Зейнеп Ресульївна, здобувач кафедри криміналістики Київського національного університету внутрішніх справ
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
Оперативна закупівля наркотичних засобів - метод, який включає комплекс оперативно-розшукових і інших дій, що забезпечують придбання наркотиків і документування протиправної діяльності осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів, з метою їх викриття. Оперативна закупівля наркотичних засобів, пов’язана із придбанням предметів, речовин, виробів, продукції, послуг, які перебувають у незаконному обігу, з метою виявлення, попередження, припинення й документування злочинних дій, затримання на місці злочину осіб, причетних до вчинення наркозлочинів, а також встановлення інших обставин.
Правовою підставою для проведення оперативної закупівлі є п. 2 ст. 8 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», який надає право оперативним підрозділам проводити таку закупівлю. Стаття 5 Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними» визначає, що для одержання доказів злочинної діяльності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, працівникам органів (підрозділів), яким надано право здійснювати оперативно-розшукову діяльність, за постановою начальника відповідного органу, погодженою з прокурором, дозволяється проведення операції щодо придбання наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів - оперативної закупівлі. Законом України «Про оперативно-розшукову діяльність» оперативним підрозділам надано право здійснювати оперативну закупівлю не тільки наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, а й інших товарів, предметів і речовин, у т.ч. заборонених для обігу, у фізичних та юридичних осіб незалежно від форми власності.
Вважаємо, що основними умовами проведення оперативної закупівлі наркотичних засобів є: а) наявність об’єктивної інформації про факти незаконного збуту наркотичних засобів конкретними особами або групою осіб; б) дотримання законності при її проведенні; в) недопущення провокаційних дій з боку оперативного працівника, спрямованих на спонукання особи до вчинення злочину.
Підставою для проведення оперативної закупівлі є наявність достатньої інформації, одержаної в установленому законом порядку, про особу чи групу осіб, які займаються незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, і потребує перевірки у межах ведення відповідної оперативно-розшукової справи.
Сутність оперативної закупівлі полягає у нібито здійсненні угоди купівлі-продажу з особою, яку підозрюють у торгівлі наркотичними засобами. Матеріальною підставою для здійснення такої закупівлі є постанова затверджена начальником відповідного органу та погоджена з прокурором, який здійснює нагляд за додержанням законів при проведенні оперативно-розшукової діяльності.
Після винесення постанови складається план проведення оперативної закупівлі, у якому зазначають задум операції, завдання, які потрібно виконати, виконавців і заходи, які забезпечують її проведення.
При проведенні оперативної закупівлі наркотичних засобів можливе використання спеціальних технічних засобів, яке здійснюється з дозволу суду відповідно до вимог законодавства України.
Структурними елементами оперативної закупівлі наркотичних засобів є: а) підбір і впровадження оперативних співробітників, осіб, які надають їм сприяння, у злочинну групу; б) контроль за наркоділками і постійний зв’язок із впровадженими працівниками й особами, які сприяють оперативним працівникам; в) придбання наркотичних засобів, документування протиправної діяльності підозрюваних осіб; г) проведення невідкладних слідчих дій на підставі погодженого з оперативним підрозділом плану.
Провадиться огляд і позначка спеціальними засобами грошових купюр (предметів, цінностей), які призначені до використання для «оплати» при проведенні оперативної закупівлі. Також може здійснюватися ксерокопіювання грошових купюр. Така процедура проводиться в присутності не менш двох представників громадськості, від яких якщо буде потреба береться підписка про нерозголошення відомостей.
До проведення оперативної закупівлі в якості «покупця» може залучатися як оперативний працівник, так і будь-яка інша особа, яка дала згоду сприяти оперативному підрозділу при проведенні конкретних операцій. У злочинне середовище наркоділків «покупець» може впроваджуватися як самостійно, так і за допомогою оперативного працівника, а також будь-якого громадянина, який заслуговує довіри й виявив бажання надати таку допомогу.
Перед направленням «покупця» для проведення оперативної закупівлі його доцільно оглянути в присутності понятих і в протоколі зафіксувати відсутність у нього наркотичних засобів. Якщо «покупець» відправляється на угоду в автомобілі, то проводиться аналогічний огляд транспортного засобу.
Для забезпечення прослуховування й фіксування в ході угоди розмови з наркоторгівцем «покупець» забезпечується відповідними спецзасобами (радіомікрофон, диктофон). У цьому випадку в присутності понятих доцільно провести огляд аудіо- або відеокасети, на які буде здійснюватися запис переговорів «покупця» з наркоторговцем. Факт і процес огляду касети фіксуються у відповідному протоколі із вказівкою найменування фірми-виробника й серійного номера касети й записуючої апаратури.
Після завершення підготовчих заходів до проведення операції всі пересування «покупця» до моменту передачі ним грошей наркоторгівцю й пред’явлення останнім партії наркотиків по можливості фіксуються на відеоплівку. Всі переговори «покупця» з наркоторгівцем необхідно фіксувати на аудіоплівку.
При проведенні оперативної закупівлі виникає необхідність взаємодії з оперативно-технічними підрозділами, які залучаються для забезпечення технічної підтримки проведеного заходу, здійснення прихованого спостереження й документування протиправних дій розроблювальних. Їх легалізовані надалі матеріали можуть мати важливе доказове значення по кримінальній справі.
Усі документи щодо факту проведення оперативної закупівлі, як правило, передають до органів досудового слідства. Фактичні результати оперативної закупівлі є підставою для порушення кримінальної справи або можуть бути використані з іншими доказами у кримінальній справі.
Придбані в ході оперативної закупівлі наркотичні засоби облікуються й зберігаються в спеціалізованих камерах схову речових доказів органів внутрішніх справ.
Якщо буде потреба у використання як речові докази купюр (позначених або з переписаними номерами), використаних при проведенні оперативної закупівлі, зазначені гроші зберігаються у встановленому порядку в органі внутрішніх справ до розгляду кримінальної справи в суді.
Проаналізована слідчо-оперативна практика органів внутрішніх справ свідчить про те, що метод оперативної закупівлі наркотичних засобів може видозмінюватися залежно від характеру й обставин вчинення злочину, осіб, які перевіряються, мети оперативно-розшукових дій і т.ін.
Оперативна закупівля може використовуватися як в сфері легального, так і незаконного обігу наркотичних засобів. У першому випадку наркотичні засоби «купуються» в осіб, які в ході службової діяльності зайняті їх виготовленням, зберіганням або відпуском (лікарі, медсестри, фармацевти), у другому - в різних категорій наркоділків.
Залежно від виконуваних оперативно-тактичних завдань у кожному конкретному випадку метод оперативної закупівлі при його використанні може набувати різних видів. В одному випадку, коли необхідно швидко перекрити джерело надходження наркотиків у незаконний обіг і відразу ж провести затримання розповсюджувача наркотичних засобів, використовується «закупівля-затримання».
Особливості методики проведення затримання при оперативній закупівлі такі. Перед затриманням наркоторгівця доцільно організувати затримання на місці злочину одного або декількох осіб, які придбали в нього наркотики. Такий маневр, полегшить доказування факту кількаразового збуту наркотиків.
Безпосередньо після затримання наркоторгівця оперативні працівники складають протокол особистого огляду і вживають заходів, які попереджають можливе приховання або знищення наркотичних засобів, позначених купюр і інших речових доказів. Кожний предмет, виявлений при огляді наркозбувача, підлягає пред’явленню понятим для того, щоб згодом підозрюваний не зміг заперечувати факт приналежності йому предметів, які його викривають у злочинній діяльності. Понятим варто продемонструвати, що вилучені в наркоторгівця грошові купюри мають спеціальні мітки або враховані номери. Повинні вживатися заходи збереження слідів рук на упакуванні вилучених наркотиків, мікрочасток одягу, верхнього покриву шкіри, волосся, потожирових слідів наркоторгівця (це особливо важливо при безконтактному способі збуту наркотиків) і направленні їх на експертне дослідження. Крім цього, повинні бути вжиті заходи для вилучення мікрочасток наркотиків на одязі, під нігтями. Упакування й опечатування виявлених наркотиків варто проводити невідкладно в присутності понятих зі складанням відповідного протоколу. Відразу ж після особистого огляду, огляду речей і автомобіля відбираються пояснення в затриманої особи, а при наявності порушеної кримінальної справи - відповідно особистого обшуку й допиту підозрюваного в наркоторгівлі. При цьому в першу чергу в затриманих з’ясовуються приналежність вилучених наркотиків, де здійснювалося придбання (виготовлення, заготівля), перепродаж наркотичних засобів, у якій кількості, коли, у який час, скільки разів і за якою ціною. У затриманих із числа роздрібних збувальників наркотиків доцільно з’ясувати: хто постачальник наркотиків, яким чином здійснювалася доставка наркотиків, де був придбаний (отриманий) «товар». Також необхідно встановити, хто вручав наркотики, чи був присутній хто-небудь при цьому, у якій кількості й у якому впакуванні були отримані наркотики, чи піддавалися вони розфасовці з метою маскування або полегшення транспортування, хто розплачувався за доставлені наркотики.
Після порушення кримінальної справи в ході допиту, якщо збувальник одночасно є й споживачем наркотиків, доцільно зафіксувати, з якого часу він почав уживати наркотичні засоби, самостійно або хто-небудь інший вводив йому ін’єкції або виготовляв сигарети (цигарки) з наркотиком для паління, за якими адресами і в які конкретно дні відбувалося вживання, хто запропонував йому спробувати наркозілля. Паралельно з опитуванням або допитом вживаються заходи для направлення вилучених предметів і речовин на експертне дослідження або експертизу.
Відповідно до законодавства здійснюється затримання наркоторгівця та організовується внутрішньокамерна розробка з метою встановлення каналу надходження наркотиків.
В іншому випадку, коли потрібно встановити джерело поставки наркотиків, виявити осіб, причетних до їх незаконного обігу, а також затримати наркоділка з великою партією наркотиків, використовується багаторазова закупівля з наступним затриманням. У цьому випадку «покупець» отримує від наркоторгівця спочатку одну або декілька так званих «партій довіри» у кількості однієї або декількох доз наркотику й домовляється з ним про покупку наркотиків у великій кількості.
Вважаємо, що оперативна закупівля є діючим засобом у виконанні завдань боротьби з наркобізнесом. Успішне проведення оперативної закупівлі пов’язане з дотриманням таких умов: а) належне фінансове й технічне забезпечення заходів, які проводяться в ході операції; б) створення оперативних груп і інструктаж учасників операції про порядок і тактичні особливості проведення оперативно-розшукових заходів; в) попередня рекогносцировка місця проведення операції по оперативній закупівлі наркотичних засобів; г) ретельне вивчення можливостей і ділових якостей кандидатів, які підбираються на роль «покупців»; д) забезпечення безпеки «покупця» на всіх етапах проведення операції; є) збереження в таємниці відомостей про підготовку й проведення заходів щодо оперативної закупівлі наркотичних засобів.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
УХИЛЕННЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ ЯК ОДИН З СПОСОБІВ ТІНЬОВИХ ПРОЯВІВ ТА ВИДІВ ЗЛОЧИНІВ, ПРИТАМАННИХ ДЖЕРЕЛАМ ТІНЬОВИХ ВІДНОСИН У СФЕРІ ЗДІЙСНЕННЯ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
26.08.2009 07:31
ОСОБА ЗЛОЧИНЦЯ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ НА ҐРУНТІ РАСОВОЇ, НАЦІОНАЛЬНОЇ ЧИ РЕЛІГІЙНОЇ ВОРОЖНЕЧІ
23.09.2009 20:22
СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ У ПРОТИДІЇ НЕЗАКОННОМУ ЗАВОЛОДІННЮ ТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
20.10.2009 14:33
ОСОБЛИВОСТІ ЗАПОБІГАННЯ НЕЗАКОННОМУ ЗАВОЛОДІННЮ АВТОТРАНСПОРТОМ
20.10.2009 14:29
СУБ’ЄКТИ ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ПОДАТКОМ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ
19.10.2009 18:04
ПОНЯТТЯ ТА ОЗНАКИ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ У КРИМІНАЛІСТИЦІ
16.10.2009 15:07
ПЛАНИ ТА СХЕМИ ЯК ДОДАТКИ ДО СЛІДЧИХ ДІЙ
15.10.2009 18:49
МОДЕЛЮВАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ ПРИ ДОСЛІДЖЕННІ РЕЧОВИХ ДОКАЗІВ
15.10.2009 18:44
ІСТОРІОГРАФІЯ ПРОБЛЕМИ ВСТАНОВЛЕННЯ ОСОБИ НЕВПІЗНАНОГО ТРУПА З ВИКОРИСТАННЯМ МОЖЛИВОСТЕЙ ДАКТИЛОСКОПІЇ
15.10.2009 18:41
ОСОБЛИВОСТІ ВИКРИТТЯ СЕКСУАЛЬНОГО ВБИВЦІ У ВЧИНЕНОМУ НИМ ЗЛОЧИНІ
15.10.2009 18:37




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше