:: LEX :: ЗАТРИМАННЯ ПІДОЗРЮВАНОГО В ОРГАНІЗАЦІЇ АБО УТРИМАННІ МІСЦЬ ДЛЯ НЕЗАКОННОГО ВЖИВАННЯ, ВИРОБНИЦТВА ЧИ ВИГОТОВЛЕННЯ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН АБО ЇХ АНАЛОГІВ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЗАТРИМАННЯ ПІДОЗРЮВАНОГО В ОРГАНІЗАЦІЇ АБО УТРИМАННІ МІСЦЬ ДЛЯ НЕЗАКОННОГО ВЖИВАННЯ, ВИРОБНИЦТВА ЧИ ВИГОТОВЛЕННЯ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН АБО ЇХ АНАЛОГІВ
 
20.01.2011 23:46
Автор: Запорощенко Наталія Андріївна, ад’юнкт кафедри криміналістики та судової медицини Національної академії внутрішніх справ
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
Важливе місце серед слідчих та інших процесуальних дій, що проводяться з метою розкриття та розслідування організації або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, належить затриманню підозрюваного.
Затримання особи підозрюваної в організації або утриманні місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів дає можливість одержати речові докази злочинної діяльності, допомагає швидко з'ясувати всі обставини злочину, висунути версії і обрати найбільш оптимальні шляхи їх перевірки, тобто фактично забезпечує успішність всього процесу розслідування.
Підготовка і проведення затримання осіб, підозрюваних в організації або утриманні місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів вимагає вирішення ряду питань насамперед про місце, момент, черговість затримання, його учасників тощо.
Затримання таких осіб, як правило, проводиться в житлі, однак не виключена можливість затримання організаторів, утримувачів та відвідувачів вказаних місць в іншому приміщенні, на вулиці, у транспортному засобі тощо.
Момент затримання залежить від категорії затримуваних осіб. Так, організаторів, утримувачів місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, а також осіб, які надають приміщення з цією метою, доцільно затримувати в момент вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів або ж в момент їх виробництва чи виготовлення. Відвідувачів вказаних місць необхідно затримувати в момент вживання, виготовлення чи виробництва наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів або ж при виході з вказаних місць.
Затримання необхідно проводити раптово і оперативно, щоб запобігти втечі затримуваних осіб і втраті речових доказів, а також подолати опір зі сторони затримуваних. Перевага при проведенні даної процесуальної дії надається затриманню тих осіб, які дають правдиві показання. Затримання по можливості слід проводити так, щоб про це не знали інші співучасники до їх встановлення і затримання.
Під час підготовки до затримання особи за підозрою у вчиненні злочину передбаченого ст. 317 КК України вивчаються місце затримання та особа затримуваного.
Вивчення місця затримання передбачає: безпосереднє ознайомлення з місцем затримання, з квартирою, розташованою в типовому житловому будинку; вивчення розташування дверей, вікон, входів, виходів; вивчення підходів до місця, прилеглої місцевості, на якій відзначають найбільш вірогідні шляхи відходу, а також схеми руху автотранспорту та пішоходів; встановлення вірогідних місць зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.
Вивчення особи затримуваного припускає отримання інформації про її: фізичний і психічний стан; намір здатися правоохоронним органам або, навпаки, чинити їм активний опір; навики володіння холодною або вогнепальною зброєю і наявністю такої; схильності до захоплення заручників; щоденне переміщення по населеному пункту, відкритій місцевості; охорону, її організацію, методи здійснення [1, 90]; відвідувачів місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.
Збір відомостей про особу затримуваного, як і всі інші заходи в рамках підготовчого етапу затримання по даній категорії кримінальних справ, слід здійснювати в умовах суворої конспірації. Знання затримуваного або осіб, що з ним пов’язані, про зацікавленість з боку правоохоронних органів їх незаконною діяльністю здатне спровокувати додаткові акти протидії розслідуванню, такі, наприклад, – як посилення заходів конспірації, озброєння затримуваних, контрзаходи по спостереженню тощо [2, 131-132].
Затримання може супроводжуватись паралельним або наступним проведенням слідчих та інших процесуальних дій: 1) особистим обшуком затримуваного; 2) обшуком і оглядом приміщень, транспортних засобів; 3) оглядом місцевості, де проводилось затримання; 4) направленням затримуваного на освідування; 5) допитом свідків; 6) перевіркою причетності затримуваного до інших злочинів; 7) організацією розшуку підозрюваного; 8) фіксацією слідів злочину; 9) подоланням опору затримуваного та інших осіб; 10) заходами забезпечення конфіскації майна.
Затримання доцільно здійснювати групою осіб. Така група може поділятися на підгрупи: захоплення, оточення, прикриття, підтримки, забезпечення процесуальних дій. На кожного затримуваного необхідно виділяти трьох-чотирьох осіб з метою належного забезпечення заходів особистої безпеки групи затримання та успішного його проведення.
Неодмінною умовою проведення затримання є попереднє знайомство членів групи затримання між собою, а також проведення інструктажу усіх осіб, що будуть приймати участь в затриманні, у тому числі понятих.
Під час затримання необхідно виключити можливість знищення речових доказів – наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи позбавлення від них підозрюваних. Щоб запобігти знищенню речових доказів – наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи позбавлення від них необхідно одному чи кільком членам групи затримання доручити здійснювати безперервне спостереження за затримуваним з самого початку операції і всі рухи затримуваного фіксувати на фото та відеотехніку, а також заздалегідь попередити про такі дії понятих. Якщо ж таке трапилось необхідно ретельно оглянути місце затримання і належним чином зафіксувати на фото чи відео техніку і зазначити про це у відповідних процесуальних документах.
Отже, затримання підозрюваного в організації або утриманні місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, за умови дотримання вищевикладених тактичних рекомендацій, є важливою процесуальною діє, що дає можливість здійснити швидке та ефективне розкриття та розслідування даного злочину

Література:
1. Махмудов В. И. Расследование преступлений, связанных с незаконным оборотом наркотиков, в приграничных регионах России : дис. …канд. юрид. наук : 12.00.09 / Махмудов Видади Иманверди орлы. – Калининград, 2000. – 179 с.
2. Петрунина А. Б. Противодействие расследованию преступлений в сфере незаконного оборота наркотиков и криминалистические методы его выявления и преодоления : дис. …канд. юрид. наук : 12.00.09 / Петрунина Анна Борисовна. – М., 2006. – 249 с.

e-mail: zaporoshenko.nata@mail.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОФІЛАКТИКА ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ НЕЗАКОННОГО ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ РЕЧОВИН
25.02.2011 22:16
ВІДМІННІСТЬ ПОНЯТЬ «НЕВІДКЛАДНА СЛІДЧА ДІЯ» ТА «ПОЧАТКОВА СЛІДЧА ДІЯ»
24.02.2011 20:25
ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ОСОБИ ПІДБУРЮВАЧА У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРАВІ
20.02.2011 10:48
ЮРИДИЧНІ ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ ЯК ПІДСТАВИ СУДДІВСЬКОГО РОЗСУДУ ПРИ ПРИЗНАЧЕННІ ПОКАРАННЯ
18.02.2011 21:45
АНАЛІЗ МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИХ АКТІВ СПРЯМОВАНИХ НА БОРОТЬБУ З ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ ЯК СКЛАДОВА ВДОСКОНАЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО ЗАКОНОДАВСТВА
17.01.2011 19:54
СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ЗАСТОСУВАННЯ ЕУТАНАЗІЇ
16.02.2011 20:07
КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВІДІБРАННЯ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ПРО ЯВКУ У ПІДОЗРЮВАНОГО
16.01.2011 10:54
ЩОДО ПОНЯТТЯ РЕЙДЕРСТВА
13.02.2011 11:33
РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВА ЗАСУДЖЕНИХ НА ОХОРОНУ ЗДОРОВ'Я
08.02.2011 21:33
МЕТОД АНАЛІЗУ ОПЕРАТИВНОЇ ОБСТАНОВКИ ТА ЙОГО ВИКОРИСТВАННЯ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ СЕРІЙНИХ УБИВСТВ
03.03.2011 21:27




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше